'Promenada' anti-Putin prin centrul Moscovei, analizată în presa rusă

'Promenada' prin centrul Moscovei, iniţiată de scriitorul apropiat opoziţiei, Boris Akunin, a reunit duminică mii de protestatari anti-Putin, într-o acţiune ce nu necesita autorizarea Primăriei capitalei ruse, scriu ziarele moscovite de luni.
'Promenada' prin centrul Moscovei, iniţiată de scriitorul apropiat opoziţiei, Boris Akunin. (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
14.05.2012

'Promenada' prin centrul Moscovei, iniţiată de scriitorul apropiat opoziţiei, Boris Akunin, a reunit duminică mii de protestatari anti-Putin, într-o acţiune ce nu necesita autorizarea Primăriei capitalei ruse, scriu ziarele moscovite de luni. Îndemnul literaţilor, de a ieşi la plimbare, a scos în stradă atâţia oameni, încât a fost blocată circulaţia pe bulevardele din Moscova. Poliţia a numărat 2.000 de persoane, corespondentul Kommersant, Oleg Kaşin, a estimat numărul participanţilor la 20.000.

Forţele de ordine s-au comportat corect de data aceasta şi nu au intervenit în niciun fel în această acţiune, după violenţele asupra opoziţiei de la marşul organizat pe 6 mai, în ajunul revenirii lui Vladimir Putin la Kremlin, notează Kommersant. 'Oare pot moscoviţii să se plimbe liber pin propriul oraş sau au nevoie de un permis special?', se întreba Akunin pe blogul său, propunând o 'plimbare de control' aminteşte Vedomosti. Promenada a arătat că puterea nu este pregătită de acţiuni decisive, susţine cotidianul. Primbarea scriitorilor s-a transformat într-un marş. Degeaba se comportă conducerea ca şi cum nimic nu s-ar întâmpla, 'situaţia este prerevoluţionară', avertizează experţii.

Nezavisimaia Gazeta oferă informaţii despre componenţa viitorului guvern rus, condus de Dmitri Medvedev. Ministerul Finanţelor ar urma să fie condus de Tatiana Golikova, iar cel al Economiei, de Arkadi Dvorkovici. Golikova se va despărţi cel mai probabil de Ministerul Sănătăţii, dar aceasta nu înseamnă apusul carierei sale, ci doar o turnură - ei ar urma să i se propună portofoliul finanţelor. Avansarea ei a început în 1990 anume în acest minister, ea ajungând până la postul de viceministru al Finanţelor. Locul Tatianei Golikova la Sănătate ar putea fi luat de actualul ministru al Economiei, Elvira Nabibulina. Astfel, va fi asigurat un echilibru al intereselor: Putin, prin loiala Golikova, obţine controlul asupra Finanţelor, iar lui Medvedev îi rămâne Ministerul Economiei, unde va fi numit consilierul şi protejatul său, Dvorkovici.

Rusia a decis să neutralizeze parţial efectul negativ al refuzului preşedintelui Vladimir Putin de a participa la Summitul statelor dezvoltate G8 din SUA, trimiţând la Summitul NATO de la Chicago un înalt responsabil din instituţia diplomaţiei, scrie Kommersant. Anul acesta nu va avea loc un Summit Rusia-NATO, dar Moscova îşi va trimite un reprezentant (directorul departamentului Asia din Ministerul rus al Afacerilor Externe, Zamir Kabulov) la reuniunea specială vizând Afganistanul, care va avea loc în cadrul Summitul Alianţei Nord-Atlantice. În ceea ce-l priveşte pe Vladimir Putin, care a renunţat la deplasarea în SUA, el va efectua prima sa vizită externă în Belarus, potrivit unor surse citate de Kommersant şi Izvestia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor