Curtea Supremă de Justiţie a decis: Fără corturi în Piaţa Marii Adunări Naţionale
alte articole
La 26 aprilie, Curtea Supremă de Justiţie a pronunţat decizia prin care obligă protestatarii aflaţi în prezent în Piaţa Marii Adunări Naţionale să-şi schimbe locul de desfăşurare a acţiunilor de protest.
Potrivit Primăriei Capitalei, cetăţenii menţionaţi în cererea depusă, John Onoje, Tudor Pânzari, Eriomenco Boris şi Eşanu Leonid au instalat construcţii temporare improvizate (în care locuiesc permanent), fără a fi respectate cele mai elementare condiţii sanitare de trai.
În apărarea protestatarilor au venit membrii Hyde Park. Activistul Oleg Brega a instalat un cort provizoriu în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a-şi manifesta indignarea faţă de acţiunea autorităţilor, menţionând că ,, Interzicerea unui miting într-o ţară democratică este inacceptabilă, mai ales cu argumentele pe care le-au invocat”.
Poliţiştii în a doua jumătate a zilei au evacuat corturile, urma să fie eliberat şi cel amplasat de către organizaţia nonguvernamentală Hyde Park ca acţiune de protest împotriva deciziei judecătoreşti.
„Mai mulţi poliţişti au format un cordon şi nu permiteau protestatarilor să împiedice evacuarea corturilor. Urmează să fie evacuat cortul nostru, cu toate că poliţia nu are niciun temei legal să o facă. Rămâne să vedem cum vor acţiona organele de poliţie”, a declarat unul dintre membrii asociaţiei Hyde Park, Ghenadie Brega, informează moldova.org.
Protestatarii spun că nu ştiu unde se vor duce, întrucât nu au o locuinţă proprie. ,,Poate vom instala corturile în faţa Palatului Republicii sau la Preşedinţie, nu ştim unde vom dormi”, a spus Tudor Pânzari.
Amintim că în faţa clădirii Guvernului protestează de mai mult de un an de zile Tudor Pânzari, veteran al conflictului armat de pe Nistru din 1992, şi mai recent John Onoje, Eriomenco Boris şi Eşanu Leonid. Aceştia cer autorităţilor să fie asiguraţi cu spaţiu locativ din diferite motive. Decizia Curţii Supreme de Justiţie din 26 aprilie este definitivă şi irevocabilă. Protestatarii spun că vor ataca decizia la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, deoarece decizia este una ilegală, pentru că le-a fost îngrădit accesul la libera exprimare.