Nicolae Timofti: Judecătorii trebuie să fie salarizaţi adecvat

. (Photos.com)
Ana Chitoroagă
27.03.2012

Corupţia din sistemul judecătoresc trebuie dezrădăcinată prin două metode: majorarea salariilor şi selectarea corectă a cadrelor, consideră preşedintele ţării, Nicolae Timofti.

"Fenomenul corupţiei este prezent peste tot, nu numai în justiţie. Este important ca noi să lucrăm la capitolul selectării corecte a judecătorilor, ca în sistem să ajungă oameni verificaţi şi bine pregătiţi. Judecătorul trebuie să ştie şi să aplice bine legea, să ştie materialele dosarului. În afară de asta, el trebuie să fie salarizat adecvat", a declarat Nicolae Timofti, în cadrul unei emisiuni la PrimeTV.

Activând o bună perioadă de timp în funcţia de judecător, Nicolae Timofti, a precizat: „Eu am început să simt că trăiesc bine de când mi se plăteşte şi pensia şi salariul în acelaşi timp. Ele sunt aproximativ egale. Eu am un venit destul de bun la ziua de astăzi. Noi suntem cca 50 de judecători, care primim acest salariu. Toţi judecătorii trebuie să aibă un salariul care să le permită să trăiască decent. Nu să meargă pe insulă pentru odihnă, dar ceva măcar să poată să adune”

Astfel, liderul ţării crede că salariul lunar al unui judecător începător trebuie să fie de la 1.000 la 2.000 de euro. Cel al unui magistrat cu experienţă, de la 1.200 de euro, iar judecătorii de la Curtea de Apel ar trebui să primească 1.500 de euro. Totodată, potrivit şefului statului, magistraţii de la Curtea Supremă de Justiţie ar fi corect să ridice un salariu lunar de 2.000 de euro.

Potrivit sursei, populaţia trebuie să înţeleagă aceste lucruri, deoarece responsabilitatea judecătorilor este una foarte mare: „Oamenii trebuie să înţeleagă - judecătorii trebuie să primească salarii mari, dar au o responsabilitate şi mai mare. Fără justiţie independentă şi salarii decente nu putem construi un stat democratic”, a conchis Timofti.

De asemenea, Nicolae Timofti consideră că judecătorii trebuie selectaţi de o Comisie specială, formată din reprezentanţi ai societăţii civile, pedagogi, medici, psihiatri şi psihologi.

Totodată, şeful statului pledează pentru păstrarea imunităţii judecătorilor. "Am apărat acest principiu mereu şi cred că trebuie să fie prezent în legislaţia noastră", a conchis Nicolae Timofti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor