Curtea Supremă a Spaniei anulează declaraţia de independenţă a Cataloniei

Curtea Constituţională a Spaniei a decis că votul pentru separarea Cataloniei de Spania, care a avut loc recent în fostul Parlamentul catalan, a fost ilegal.
Carles Puigdemont (Chris McGrath/Getty Images)
Andrei Popescu
09.11.2017

Curtea Constituţională a Spaniei a anulat în mod oficial, miercuri, declaraţia unilaterală pentru independenţă făcută de Parlamentul catalan în 27 octombrie. Curtea a suspendat iniţial implementarea secesiunii şi a analizat legalitatea votului, după contestaţia făcută de guvernul central din Madrid.

“S-a stabilit că declaraţia de independenţă din 27 octombrie a fost neconstituţională şi nulă”, a precizat miercuri o purtătoare de cuvânt a Curţii.

Secesiunea a fost adoptată cu 70 de voturi la 10 în fostul Parlament catalan de 135 de locuri. Ca răspuns, Spania a demis guvernul catalan, a dizolvat Parlamentul regiunii şi a cerut alegeri regionale anticipate pentru luna decembrie.

Proteste în Catalonia

O grevă generală cerută de activiştii pro-independenţă a provocat miercuri haos în domeniul transporturilor.

Manifestanţii au blocat zeci de şosele şi autostrăzi majore şi au subminat transportul public după ce două grupuri civice şi un mic sindicat al muncii au cerut grevă.

Susţinătorii secesiunii au scandat mesaje precum “Libertate pentru prizonierii politici” şi s-au ciocnit cu forţele de poliţie care au încercat să pună capăt blocajelor rutiere provocate de manifestanţi.

Principalele două sindicate ale Spaniei nu au susţinut greva, care aparent nu a avut un efect major asupra industriei sau turismului. Totuşi, peste 50 de rute terestre au fost blocate pentru scurt timp, provocând blocaje rutiere şi au fost închise şi câteva zeci de linii de căi ferate locale şi pentru trenuri de mare viteză.

Susţinătorii independenţei urmăresc să aibă din nou o situaţie politică favorabilă după ce au eşuat să ajungă la un consens în ceea ce priveşte alegerile regionale din decembrie. Partidul de centru-dreapta al fostului preşedinte catalan Carles Puigdemont, Partidul Democratic European Catalan şi partidul fostului vicepreşedinte catalan Oriol Junqueras, Stânga Republicană, se vor duela în cadrul alegerilor ca partide separate. Totuşi, ele ar putea forma o coaliţie după alegeri, dar sondajele de opinie au arătat că ar putea câştiga mult mai multe locuri dacă ar candida împreună.

După ce a fugit în Belgia, Puigdemont şi patru dintre foştii săi miniştri au de înfruntat extrădarea în Spania. Junqueras se află deja în custodia autorităţilor spaniole pentru acuzaţii legate de răzvrătire, rebeliune şi utilizare eronată a fondurilor publice.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat miercuri că speră că noile alegeri vor anunţa o “perioadă de calm” şi afaceri normale pentru regiunea Catalonia.

“Sper la o participare masivă la alegeri … şi, după aceea, ne vom întoarce la normalitate”, a declarat Rajoy parlamentarilor în Madrid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor