Carles Puigdemont eliberat condiţionat de poliţia belgiană

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Pau Barrena/AFP/Getty Images)

După hotărârea luată de o instanţă din Bruxelles, fostul preşedinte catalan Carles Puigdemont şi alţi patru membri ai fostului său Cabinet au fost eliberaţi duminică, dar cu unele condiţii.

În timp ce s-a anunţat decizia, susţinători ai lui Puigdemont au fost văzuţi în faţa tribunalului din capitala belgiană, în semn de solidaritate cu fostul preşedinte ale Cataloniei.

Săptămâna trecută, guvernul spaniol a emis un mandat de arestare european pe numele lui Puigdemont şi a celor patru membri ai fostului său Cabinet: Antoni Comin, Clara Ponsati, Lluis Puig şi Meritxell Serret.

Puigdemont a plecat în Belgia la scurt timp după ce Madridul a preluat controlul asupra regiunii şi acum se confruntă cu acuzaţii de rebeliune, răzvrătire, utilizare eronată a fondurilor publice, nesupunere şi abuz de încredere ca urmare a campaniei secesioniste.

Sâmbătă, Puigdemont a făcut apel la crearea unui front politic catalan unit în faţa alegerilor din luna decembrie.

Joia trecută, Înalta Curte a Spaniei a decis ca nouă membri ai fostului Cabinet catalan să rămână în arestul poliţiei pe perioada investigaţiei în aşteptarea unui eventual proces. Unul dintre cei nouă a fost eliberat ulterior pe cauţiune.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a cerut alegeri anticipate pentru ziua de 21 decembrie, după ce a demis guvernul catalan al lui Puigdemont şi a impus o conducere directă asupra regiunii autonome Catalonia. Madridul a luat aceste măsuri dure în urma deciziei parlamentarilor catalani de a declara unilateral, în 27 octombrie, independenţa regiunii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe