Haos în numele libertăţii: manifestanţi catalani blochează căi de acces cu baricade
alte articole
Regiunea Catalonia a fost aproape paralizată de o grevă, după ce un grup de manifestanţi a dat foc unui zid format din cauciucuri de maşini pe aglomerata autostradă B20 din apropierea Barcelonei, în Sant Boi de Llobregat.
De asemenea, unii manifestanţi au blocat traficul pe alte şosele şi autostrăzi cu lanţuri umane sau paleţi de lemn.
Se estimează că aproximativ 50 de drumuri au fost afectate, în contextul în care regiunea a fost aproape paralizată în această dimineaţă, mii de cetăţeni fiind incapabili să ajungă la locurile de muncă.
Banere imense au fost afişate de-a lungul autostrăzilor majore, pe unul dintre ele fiind scris mesajul “Ne pare rău pentru neplăceri. Republica catalană în construcţie” iar pe altul “Nu facem niciun pas înapoi în faţa represiunii. Suntem o republică. Grevă generală”.
Câteva linii ferate au fost de asemenea vizate după ce aproximativ 600 de manifestanţi au pătruns în staţia de tren AVE din Girona pentru a întrerupe traficul feroviar.
Personalul unui post catalan de radio şi televiziune s-a alăturat de asemenea greviştilor. Iniţiativa grevei spontane a avut-o un sindicat pro-secesiune în semn de protest împotriva aruncării în închisoare a unor membri ai fostului guvern catalan, care a fost demis recent de autorităţile centrale din Madrid.
Totodată, manifestanţii protestează împotriva întemniţării liderilor a două mişcări prentru independenţă şi a deciziei guvernului central spaniol de a conduce direct regiunea autonomă Catalonia prin procedura de declanşare a Articolului 155 din Constituţie, lansată după ce fostul parlament catalan a declarat unilateral independenţa regiunii în 27 octombrie.
Opt membri ai fostului guvern catalan au fost închişi în timp ce fostul preşedinte catalan Carles Puigdemont şi alţi patru miniştri ai cabinetului său încearcă să forţeze Uniunea Europeană să intervină în dispută.
Puigdemont a fugit în Bruxelles la scurt timp după ce Madridul a preluat conducerea în Catalonia, dar este posibil să fie extrădat în Spania în zilele următoare.
Fostul preşedinte catalan a acuzat Madridul că desfăşoară o “ofensivă judiciară brutală” împotriva membrilor guvernului său regional demis.
Puigdemont, care acum se confruntă cu acuzaţii de rebeliune, răzvrătire, utilizare eronată a fondurilor publice, nesupunere şi abuz de încredere ca urmare a campaniei secesioniste, a declarat: “Statul spaniol trebuie să onoreze ceea ce a declarat de atât de multe ori în anii terorismului: puneţi capăt violenţelor şi putem discuta despre orice”.