Fostul lider catalan Carles Puigdemont se predă poliţiei belgiene

Procurorul din Bruxelles a declarat că preşedintele catalan demis s-a predat duminică poliţiei locale după ce Spania a emis un mandat de arestare pe numele său.
Carles Puigdemont (Nicolas Maeterlinck/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
05.11.2017

Fostul preşedinte al regiunii spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, şi patru asociaţi ai săi s-au predat poliţiei belgiene, a anunţat biroul procurorului din Bruxelles.

Spania a emis un mandat de arestare pentru Puigdemont, care este căutat de Madrid pentru acţiuni legate de planurile sale privind separarea Cataloniei de restul ţării.

Puigdemont a plecat în Belgia la scurt timp după ce Madridul a preluat controlul asupra regiunii şi acum se confruntă cu acuzaţii de rebeliune, răzvrătire, utilizare eronată a fondurilor publice, nesupunere şi abuz de încredere ca urmare a campaniei secesioniste.

Sâmbătă, Puigdemont a făcut apel la crearea unui front politic catalan unit în faţa alegerilor din luna decembrie. Joi, Înalta Curte a Spaniei a decis ca nouă membri ai fostului Cabinet catalan să rămâne în arestul poliţiei pe perioada investigaţiei şi în aşteptarea unui potenţial proces. Unul din cei nouă a fost eliberat pe cauţiune ulterior.

Cea mai recentă mişcare a lui Puigdemont are loc în condiţiile în care două sondaje au sugerat că partidele care favorizează independenţa Cataloniei ar putea împreună să câştige majoritatea locurilor în alegerile regionale din luna decembrie, deşi s-ar putea să nu obţină majoritatea necesară pentru a relansa campania de secesiune.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a cerut alegeri anticipate pentru ziua de 21 decembrie, după ce a demis fostul guvern catalan şi a impus o conducere directă asupra regiunii autonome. Madridul a luat aceste măsuri dure în urma deciziei parlamentarilor catalani de a declara unilateral, în 27 octombrie, independenţa Cataloniei.

Planul Cataloniei pentru independenţă a împins Spania în cea mai gravă criză politică de la instaurarea democraţiei în urmă cu 4 decenii. În acelaşi timp, o amplificare a sentimentului pro-secesiune în regiunea catalană a impulsionat naţionalismul în alte părţi ale Spaniei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor