Criza catalană: Puigdemont cere oprirea “represiunii politice”

Premierul catalan Carles Puigdemont.
Premierul catalan Carles Puigdemont. (Lluis Gene/AFP/Getty Images)

Un judecător spaniol a emis vineri un mandat de arestare pe numele fostului preşedinte catalan Carles Puigdemont, care a fugit în Belgia în urmă cu câteva zile.

În timp ce Puigdemont înfruntă propria sa bătălie legală, fostul său vicepreşedinte şi alţi câţiva membri ai fostului său Cabinet au fost plasaţi deja în arest în Madrid în aşteptarea procesului de judecată.

Într-un discurs adresat la televiziunea catalană, Puigdemont a cerut eliberarea a ceea ce el a numit „guvernul legitim al Cataloniei” şi încetarea „represiunii politice”.

La fel precum liderul lor absent, cei nouă politicieni separatişti care s-au prezentat la Înalta Curte a Spaniei, şi ulterior au fost plasaţi în arest, au fost acuzaţi de rebeliune, răzvrătire şi utilizare eronată a fondurilor publice.

Cauţiunea a fost acordată doar în cazul unuia dintre foştii oficiali catalani, Santi Vila, care a demisionat din poziţia sa înainte ca regiunea să îşi declare unilateral independenţa.

Puigdemont a declarat că se va întoarce în Spania doar dacă guvernul din Madrid va oferi anumite garanţii nespecificate.

Fuga lui Puigdemont din Spania pare să fi avut un efect negativ în Catalonia, asupra suportului pentru cauza sa.

Totuşi, manifestanţi pro-independenţă au ieşit ieri pe străzile Barcelonei pentru a denunţa încarcerarea celor pe care ei i-au denumit deţinuţi politici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe