Curtea de Apel Bucureşti a anulat irevocabil autorizaţia de construire a unei biserici în parcul Emil Gârleanu

Curtea de Apel Bucureşti a anulat irevocabil autorizaţia de construire emisă de fostul primar al Sectorului 3 (Liviu Negoiţă) pentru o biserică în Parcul Emil Gârleanu, informează preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan.
Nicuşor Dan (Epoch Times România)
Loredana Diacu
06.04.2015

Curtea de Apel Bucureşti a anulat irevocabil autorizaţia de construire emisă de fostul primar al Sectorului 3 (Liviu Negoiţă) pentru o biserică în Parcul Emil Gârleanu, informează preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan.

Acţiunea, subiect al dosarului nr. 39264/3/2012 a fost iniţiată de asociaţia de proprietari a unui bloc de lângă parc, de Fundaţia Eco-Civica şi de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul. În prealabil, conform legii, asociaţiile au solicitat revocarea autorizaţiilor însă actualul primar al Sectorului 3, Robert Negoiţă, a refuzat cererea de revocare.

Autorizaţia a fost emisă pe un spaţiu verde amenajat, cu opoziţia majorităţii locatarilor blocurilor din jurul parcului, arată Nicuşor Dan, iar pentru construirea bisericii, Biserica a defrişat fără aviz de defrişare câteva zeci de arbori din parc.

În 8 ianuarie 2014 Tribunalul Bucureşti a suspendat executarea autorizaţiei. În ciuda hotărârii Tribunalului, Biserica a continuat executarea lucrărilor la biserică. Continuarea lucrărilor după suspendarea executării autorizaţiei constituie infracţiune, mai arată Nicuşor Dan în comunicatul de presă remis Epoch Times.

"Din păcate această decizie a instanţei vine după ce biserica a fost construită însă ne bucurăm foarte tare că am câştigat şi am obţinut anularea şi suspendarea autorizaţiei. Imediat vom lua un certificat de grefă şi vom merge la Primăria sectorului 3 ca să oprească lucrările. Am cerut anularea autorizaţiei deoarece acest domn (n.r. preotul) a făcut lucrările ilegal, fără actele necesare, a defrişat ilegal. Acum ni s-a făcut dreptate. Ne-au furat o bucată din parc. Este strigător la cer din partea bisericii să facă aşa ceva în condiţiile în care acesta este singurul parc din zonă şi este plin de mămici cu copii. Eu nu am nimic împotriva construirii de biserici, dar ne deranjează că ne-au luat o bucată din parc în condiţiile în care în zonă mai sunt patru biserici. Nu era locul bisericii aici", declara în ianuarie 2014, pentru Hotnews, Tantica Zinati, preşedinta Asociaţiei de proprietari care a câştigat procesul.

Potrivit Hotnews, Parcul Emil Gârleanu, singura oază de verdeaţă a bucureştenilor care locuiesc în blocurile din spatele Bulevardului Unirii, din sectorul 3, a fost retrocedat în 2009 de Primăria Capitalei unui cetăţean român cu domiciliul în SUA, Patac Radu Constantin, dispoziţia de retrocedare fiind semnată de primarul general Sorin Oprescu, în urma unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, pronunţată de Tribunalul Bucureşti.

În 2010, primarul Oprescu a promis că va expropria terenul ca acesta să rămână parc, însă până acum nu s-a întâmplat nimic, relatează sursa citată.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor