Curtea Constituţională: Moldovenii cu domiciliul în străinătate au dreptul la pensie

Tratamentul diferenţiat cu privire la plata pensiilor, al persoanelor care nu locuiesc în R. Moldova, faţă de cele care îşi au domiciliul în ţară, încalcă Constituţia, a constatat Curtea Constituţională.
Pensionari din R. Moldova (The Epoch Times Romania/Anşoara Chiriac)
Ştefan Sârbu
09.05.2018

Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) a declarat marţi neconstituţionale prevederile legale potrivit cărora persoanelor asigurate care îşi stabilesc domiciliul în străinătate nu li se acordă dreptul la pensie.

Excepţia de neconstituţionalitate care a stat la baza cauzei a fost ridicată de către avocatul Petru Coşleţ, într-un proces pendinte la Curtea de Apel Chişinău. Acesta a menţionat că prevederile Legii din 14 octombrie 1998 privind sistemul public de pensii încalcă dreptul la pensie al persoanelor asigurate care îşi stabilesc domiciliul în străinătate.

Curtea a notat că Parlamentul şi Guvernul nu au avansat nicio justificare pentru privarea acestei categorii de persoane de dreptul lor la pensie, doar pentru că îşi au domiciliul în afara ţării. Totuşi, Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) a adus ca explicaţie posibilitatea apariţiei unor deficienţe în depistarea plăţii concomitente a pensiei, în Republica Moldova şi în alte ţări cu care RM nu are ratificate acorduri bilaterale privind asigurările sociale.

CCM însă a reţinut că autorităţile menţionate nu au prezentat motive relevante pentru a justifica tratamentul diferenţiat în discuţie, iar incapacitatea instituţională a CNAS nu poate constitui un motiv de privare a persoanelor de drepturile lor fundamentale.

Mai mult, creşterea gradului de mobilitate a populaţiei, nivelurile mai înalte de cooperare şi integrare internaţională, ca şi evoluţiile din sfera serviciilor bancare şi a tehnologiilor informaţionale nu mai justifică restricţiile bazate pe criterii tehnice în privinţa beneficiarilor plăţilor de asigurări sociale care trăiesc peste hotare, care puteau fi considerate rezonabile în trecut.

Concluzionând cele expuse, Curtea a constatat că tratamentul diferenţiat al persoanelor care nu îşi au domiciliul în Republica Moldova, în comparaţie cu cele care îşi au domiciliul în ţară, în materie de plată a pensiilor, încalcă Constituţia.

Hotărârea CCM este definitivă şi nu poate fi supusă nici unei căi de atac. Aceasta intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor