Curtea Constituţională a respins sesizarea socialiştilor, calificând-o drept abuzivă

Sesizarea depusă la Curtea Constituţională de către Partidul Socialiştilor din Moldova (PSRM) privind desemnarea lui Pavel Filip la funcţia de premier, a fost respinsă.
Foto simbol (nou.md)
Maria Maevschi
20.01.2016

Curtea Constituţională a calificat sesizarea depusă de PSRM drept abuzivă, întrucât chiar această fracţiunea a anunţat iniţial că refuză să participe la formarea Guvernului. Mai mult, CC a subliniat că absenţa membrilor fracţiunii PSRM a contribuit la lipsa cvorumului în Parlament şi la eşuarea tentativei de învestire a Guvernului Sturza.

„Urmând jurisprudenţa sa anterioară, Curtea a reţinut că termenul de 15 zile, prevăzut de Constituţie pentru a cere votul de învestitură a Parlamentului, este unul limită pentru efectuarea tuturor procedurilor de formare a Guvernului. Astfel, indiferent dacă Parlamentul s-a exprimat sau nu prin vot expres, tentativa de formare a Guvernului este considerată epuizată la expirarea acestui termen”, se arată în decizia Curţii, conform Independent.md.

Referitor la constituirea unei majorităţi parlamentare formalizate, Curtea Constituţională a menţionat că fiecare deputat are dreptul „de a vota independent de fracţiunea/partidul din care face parte. Astfel, modul de asociere a deputaţilor pentru susţinerea unui guvern poate depăşi cadrul fracţiunilor constituite imediat după alegeri”.

Termenul de 15 zile este unul limitativ pentru candidat în vederea solicitării votului de învestitură, şi nu pentru Preşedinte, în vederea desemnării candidatului a adăugat Curtea. Astfel, valabilitatea decretului prezidenţial de desemnare a unui candidat la funcţia de premier nu are nicio legătură cu acest termen.

Amintim că marţi, socialiştii au contestat la Curtea Constituţională (CC) decretul preşedintelui Nicolae Timofti de desemnare a lui Pavel Filip la funcţia de prim-ministru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor