Societatea civilă nu are încredere în Pavel Filip: A fost înaintat de un partid care şantajează ţara

Premierul desemnat Pavel Filip s-a întâlnit marţi cu reprezentanţi ai societăţii civile, care i-au cerut ca toţi membrii următorului executiv să semneze declaraţia de integritate pe proprie răspundere.
Pavel Filip, premierul desemnat din partea PD
Pavel Filip, premierul desemnat din partea PD (universfm.md)

Candidatul desemnat la funcţia de prim-ministru din partea PD a mărturisit ca va semna şi va cere acelaşi lucru şi celorlalţi membri ai cabinetului de miniştri, doar că nu în faţa camerelor, nedorind să facă „un show din acest lucru. Va fi semnată şi transmisă spre depozitare societăţii civile”.

Întrucât cele mai multe ONG-uri nu sunt de acord cu politica dusă de Partidul Democrat, mai cu seamă, de conducătorul fracţiunii, oligarhul Vlad Plahotniuc, şi-au arătat neîncrederea faţă de aceştia. Potrivit Jurnal TV, unii reprezentanţi ai societăţii civile au declarat că persoana lui Pavel Filip nu prezintă credibilitate, întrucât a fost propus de un partid care a acaparat puterea în stat.

Premierul desemnat a menţionat că principalele priorităţi ale următorului Guvern vor fi integrarea europeană şi depolitizarea instituţiilor de drept.

„Vreţi să depolitizati structurile de drept. Cum anume veţi face acest lucru, în contextul în care celebrul pachet de reforme a sistemului de integritate a RM s-a împotmolit la Guvern şi tocmai colegii dvs. din PD asta au făcut acest lucru?” a întrebat directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei.

„Vom asigura, aşa cum am mai spus, o platformă de comunicare astfel încât să fie aprobate toate proiectele de legi care necesită a fi aprobate”, a răspuns Pavel Filip.

Directorul executiv al organizaţiei Transparency International Moldova, Liliana Caraşciuc a ţinut să menţioneze motivele care o fac să nu aibă încredere în premierul desemnat, enumerând „aţi fost delegat de un partid care a încercat să facă presiuni asupra preşedintelui. Aţi fost parte dintr-o guvernare care a admis furtul din sistemul bancar şi nimeni din cei care trebuiau să ia atitudine nu a fost tras la răspundere. Deci, eu nu am nici un fel de garanţie că acest furt nu se repetă acum şi nu va fi al doilea şi al treilea. Aţi fost parte dintr-o guvernare care a făcut capturarea instituţiilor de drept şi anticorupţie. Sunteţi parte dintr-o guvernare care vine la putere într-un mod foarte ciudat”.

Expertul economic, Sergiu Tofilat a afirmat că Pavel Filip „a fost înaintat de un partid care şantajează această ţară. Eu personal mă alătur marii majorităţi a cetăţenilor Republicii Moldova care nu-şi doresc un un candidat desemnat de PD, ce a creat o aşa-numită majoritate parlamentară în condiţii incerte, obscure, cu multe suspiciuni privind coruperea şi şantajarea deputaţilor”.

Amintim că decretul de numire a candidatului din partea Partidului Democrat, Pavel Filip a fost semnat de preşedintele Nicolae Timofti la 15 ianuarie cînd, de fapt, data limită era 14 ianuarie ora 21:00. La 14 ianuaie în declaraţia de formare a unei majorităţi parlamentare erau doar 44 de semnături, iar în ziua următoare, numărul acestora s-a mărit la 55.

Din noua coaliţie fac parte PD, PL, 14 deputaţi foşti comunişti şi 12 deputaţi PLDM. Deşi au declarat că nu vor vota un candidat din partea PD, deputaţii PLDM au cedat unul câte unul. Ulterior, liderul interimar al PLDM, Valeriu Streleţ a confirmat că mai mulţi membri de partid au fost apelaţi din penitenciar de către Vlad Filat, care le-a cerut să voteze pentru Pavel Filip.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe