Cursa pentru resursele naturale din zona arctică: Canada revendică - Rusia acaparează militar

Polul Nord. (Captură youtube.com.)
P. P.
13.12.2013

Canada face eforturi diplomatice în încercarea de a-şi extinde suveranitatea asupra regiunilor arctice bogate în resurse de la Polul Nord, a declarat şeful diplomaţiei canadiene John Baird.

Guvernul de la Ottawa a organizat un grup de cercetători menit să strângă dovezi pentru a convinge Organizaţia Naţiunilor Unite că Polul Nord, nerevendicat până în prezent, face parte din platforma continentală a Canadei, notează The Guardian.

Într-o încercare de a acapara cât mai multe din resursele naturale, Rusia a început repoziţionarea strategică militară în zona Cercului Polar. Miercuri, Vladimir Putin a purtat un discurs în faţa parlamentului de la Kremlin, prin care a trimis o provocare tuturor statelor ce încearcă să conteste puterea militară a Rusiei.

Avertizările preşedintelui rus s-au continuat şi în domeniul resurselor naturale. Putin a ordonat mai multor şefi ai armatei ca infrastructura necesară din zona arctică să fie finalizată până la finele anului 2013. Într-o încercare de intimidare, 10 nave de război şi 4 spărgătoare de gheaţă au fost trimise spre Insulele Novorsibirsk.

„Vă cer să acordaţi atenţie specială dezvoltării infrastructurii şi unităţilor militare din zona arctică. Potrivit planului, şi mă aştept ca acesta să fie respectat, până la sfârşitul anului aerodromul de la Tiksi trebuie modernizat şi tot până atunci trebuie terminate lucrările de cons­trucţie la aeroportul Severomorsk 1”, a spus Putin în cadrul întâlnirii cu liderii militari.

Prezenţa militară a Rusiei în zona arctică a fost motivată de guvernul de la Kremlin, ca fiind necesară pentru protecţia în faţa posibilelor ameninţări venite din partea Statelor Unite.

Polul Nord şi mai multe părţi ale zonei arctice au fost contestate de Rusia cu o întârziere semnificativă. În anul 2007, o echipă sponsorizată de guvernul de la Moscova a pus un steag rusesc sub Polul Nord.

Conform Ministrului de Externe, John Baird, Canada a aplicat pentru recunoaşterea unui teritoriu ce se întinde de-a lungul Oceanului Atlantic şi include o regiune din zona arctică.

„Suntem hotărâţi să ne asigurăm că toţi canadienii profită de pe urma enormelor resurse care pot fi găsite în nordul extrem al Canadei“, a spus Baird.

Pe lângă cele două puteri mondiale, Statele Unite, Danemarca şi Norvegia sunt hotărâte să preia controlul unor regiuni cât mai extinse ale zonei arctice.

Înălţimile Lomonosov, o formaţiune muntoasă submarină lungă de 1.800 de kilometri este subiectul mai multor tensiuni între Rusia, Danemarca şi Canada.

Conform unui studiu condus de U.S. Geological Survey, Polul Nord conţine aproximativ 30% din gazele naturale încă nedescoperite ale globului şi 15% din ţiţei.

Dovezile ştiinţifice adunate de Canada de peste 10 ani cu privire la suveranitatea asupra unor regiuni din zona arctică au fost recunoscute de Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor