Federaţia Rusă mustrată pentru presiunile exercitate asupra partenerilor estici

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie, prin care mustră Rusia pentru exercitarea presiunii asupra Ucrainei şi a altor parteneri estici ai Uniunii Europene, îndemnând UE să elaboreze contra-măsuri.
Membrii Parlamentului European în Strasbourg. (FREDERICK FLORIN / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
13.12.2013

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie, prin care mustră Rusia pentru exercitarea presiunii asupra Ucrainei şi a altor parteneri estici ai Uniunii Europene, îndemnând UE să elaboreze contra-măsuri.

În document se vorbeşte de faptul că UE trebuie să folosească "politici mai strategice şi mai flexibile", inclusiv de ajutor, comerţ, scutirea regimului de vize şi proiecte de energie, pentru a sprijini partenerii săi estici în alegerea şi consolidarea legăturilor cu Europa.

Parlamentul European a propus Comisiei Europene să reacţioneze în cazul în care Rusia încalcă regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, prin sancţiuni comerciale motivate politic împotriva Uniunii Europene şi a partenerilor săi. De asemenea, legislativul european "respinge foarte ferm" orice propuneri de a include Rusia în Acordurile de Asociere dintre UE şi partenerii estici. În rezoluţie este acordată o deosebită atenţie Ucrainei. În document este exprimat regretul în legătură cu refuzul preşedintelui Victor Ianukovici de a semna Acordul de Asociere cu UE, considerându-l "o mare oportunitate ratată".

Republica Moldova şi Georgia sunt menţionate în rezoluţie ca fiind "unele succese". Deputaţii europeni au salutat "parafarea acordurilor politice şi comerciale cu Georgia şi Republica Moldova la Summit-ul de la Vilnius şi speră că acestea vor fi semnate cât mai curând posibil".

Parlamentul European cere Comisiei Europene să se asigure că cetăţenii Republicii Moldova şi Georgiei se vor bucura cât mai curând posibil de beneficiile prevăzute în aceste acorduri. Totodată, Parlamentul European a salutat propunerea de a permite cetăţenilor moldoveni să călătorească fără vize în spaţiul Schengen al UE.

Parlamentul European a menţionat progresul obţinut anul acesta "în privinţa reglementării conflictului transnistrean, a confirmat poziţia sa în favoarea integrităţii teritoriale a Moldovei şi şi-a exprimat pregătirea de a susţine soluţionarea problemei". Deputaţii europeni au îndemnat autorităţile moldoveneşti să desfăşoare o campanie electorală cinstită în cadrul alegerilor parlamentare din 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor