Gheţarii din Oceanul Arctic rezistă în acest an, dezgheţări fără recorduri negative
Vara anului 2013 promite să fie blândă cu gheţarii din Oceanul Arctic. În acest an au rezistat la dezgheţare aşa cum nu s-a întâmplat de ani de zile. Ar trebui să ajungă la fatidicul „minim anual", aşteptat la mijlocul lunii septembrie, fără să depăşească orice record de dezgheţ, conform prognozei datelor elaborate de experţii NASA, pe baza observaţiilor făcute de sateliţi.
Acesta este în până prezent cel mai probabil scenariu. Trebuie să avem în vedere şi faptul că „temperatura medie în zona arctică poate varia foarte mult de la o săptămână la alta şi pentru a schimba situaţia este suficient pur si simplu o furtună, aşa cum s-a întâmplat în august 2012", notează cercetătorul Joey Comiso, de la Goddard Space Flight Center al NASA din Greenbelt.
Reducere progresivă, pe termen lung
Joey Comiso este autorul capitolului dedicat observării gheţarilor - din raportul Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) - care urmează să fie publicat. Deşi nu va stabili un nou record, experţii nu au nicio îndoială că gheaţa va scădea treptat, menţinând ritmul observat în ultimii zece ani. Tendinţa pe termen lung observată până acum se confirmă, a declarat glaciologul Walt Meier de la centrul NASA din Goddard.
Vara anului 2013 ar putea fi, prin urmare, o pauză, din cauza anotimpului mai rece decât de obicei. Motivul pentru care în acest an nu va fi bătut recordul de topire a gheţii arctice, se datorează şi condiţiilor meteorologice din luna iulie, atunci când presiunea atmosferică scăzută şi norii deasupra Oceanului Artic central au menţinut temperaturile la niveluri mai mici decât medii.
Acesta este în special motivul pentru care la 21 august suprafaţa acoperită de gheaţă din Oceanul Arctic a avut o suprafaţă de 5,83 milioane de km pătraţi. Exact acum un an, gheaţa acoperea 4,34 milioane de km pătraţi. Pentru a avea o idee asupra situaţei din trecut, în august 1996, gheaţa acoperea o suprafaţă de 8,2 milioane de kilometri pătraţi.
Record minim în 2012
Nivelul record a fost cel din 16 septembrie 2012, atunci când gheţarii din Oceanul Arctic au scăzut aşa cum nu s-a întâmplat niciodată, acoperind o suprafaţă de 3,41 milioane de km pătraţi (aproximativ jumătate din suprafaţa de gheaţă existentă în perioada dintre 1979 şi 2010).