Cuplul Tăriceanu-Ponta, în acţiune. Vor să modifice Codul Penal şi Codul de Procedură Penală
alte articole
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi fostul premier Victor Ponta au decis să facă demersuri în Parlament pentru implementarea Directivei Comisiei Europene referitoare la dreptul cetăţenilor la procese echitabile şi la prezumţia de nevinovăţie.
"Am avut astăzi [luni - n.r.] o întâlnire cu domnul Victor Ponta pentru a discuta un subiect foarte important, şi anume decizia Guvernului de a modifica articolele din Codul penal şi din Codul de procedură penală pe care Curtea Constituţională le-a declarat neconstituţionale. Am auzit opinii în spaţiul public potrivit cărora este foarte bine ce a făcut Guvernul, pentru că Parlamentul tărăgăna această chestiune. Cum este cu tărăgănatul, rămâne de văzut, fiindcă modificările respective au trecut de Senat şi ajunseseră la Camera Deputaţilor.
Nu vreau să arăt cu degetul spre colegii mei de la Camera Deputaţilor, dar vreau să aduc la cunoştinţa opiniei publice altceva: legislaţia prevede că, dacă în termen de 45 de zile de la intrarea în dezbatere nu se face modificarea legislativă, atunci articolele declarate de Curtea Constituţională ca neconstituţionale nu mai pot fi folosite în legislaţie. Deci nu este o situaţie de vid legislativ sau de impas.
Revenind, astăzi am discutat cu domnul Victor Ponta, fiecare în calitatea pe care o are - eu de senator şi domnia sa de deputat, dar având fiecare o experienţă politică şi în calitate de foşti prim-miniştri - şi am constatat că Guvernul s-a grăbit să modifice 140 de articole sau chiar mai multe din cele două Coduri, fără să ţină cont de Directiva Europeană care se referă la dreptul cetăţenilor la procese echitabile şi la prezumţia de nevinovăţie", a declarat Tăriceanu.
Potrivit liderului ALDE, directivele Comisiei Europene sunt obligatorii a fi implementate, această sarcină revenind Guvernului, însă nu a făcut-o cu ocazia modificării celor două Coduri. În acest context, observând că şi Victor Ponta are o voce puternică pe acest subiect, Tăriceanu a decis să susţină iniţiativa sa de a depune la Parlament un proiect de lege care vizează transpunerea acestei Directive Europene, care, de fapt, ar fi fost sarcina Guvernului.
Cu o zi în urmă, fostul premier Victor Ponta a arătat că, la data de 10 Februarie 2016, a fost adoptată Directiva Europeană privind "dreptul la un proces echitabil - noi reguli privind garantarea prezumţiei de nevinovăţie". Actul normativ prevede obligaţia pentru ţările membre UE de a modifica legislaţia penală şi de procedură penală astfel încât să se asigure:
1. Interdicţia pentru autorităţile publice să facă referiri la vinovăţia unei persoane înainte de a se fi pronunţat un judecător;
2. Obligaţia pentru procuror de a demonstra şi proba vinovăţia unei persoane (nu a acesteia de a-şi demonstra nevinovăţia);
3. Dreptul persoanei acuzate de a nu face declaraţii;
4. Dreptul oricărei persoane de nu fi judecată în lipsă.
"Credeţi cumva că doamna Raluca Prună Macovei a catadicsit să propună implementarea acestei directive europene (care este obligatorie şi se referă la drepturi fundamentale)? Păi doamna Prună a spus deja, în sensul gândirii Macovei/Stalin/ISIS, că "drepturile sunt un lux"!
Având în vedere sabotajul deliberat din partea Ministrului Prună voi lucra împreună cu parlamentarii jurişti şi cu Preşedintele Senatului să traducem noi oficial respectiva Directivă Europeană şi să o prezentăm ca proiect de lege! Cu siguranţă că toţi parlamentarii o vor vota (cu excepţia doamnei Gorghiu Dej şi a altor marionete de care nu are sens să mai pomenim pentru că oricum au devenit irelevanţi)!", a precizat Victor Ponta.