Cunoaşteţi-vă propria minte

Navetişti la bordul unui tren aglomerat în  Grand Central Terminal în New York în timpul orelor de trafic de vârf, 8 octombrie 2012
Navetişti la bordul unui tren aglomerat în Grand Central Terminal în New York în timpul orelor de trafic de vârf, 8 octombrie 2012 (Benjamin Chasteen / The Epoch Times)

Gândindu-mă la modul în care aş putea defini ce încearcă să transmită acest articol, am decis să vizitez site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru a defini sănătatea mintală şi diferitele ei forme.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) defineşte sănătatea (şi sănătatea mentală) astfel: "Sănătatea este o bună stare fizică, mentală şi socială, nu doar absenţa bolii sau a infirmităţii. Sănătatea mentală este o parte integrantă din această definiţie."

Câţi dintre noi pot susţine că ştiu starea exactă a sănătăţii lor mintale? Da, aşa este. Nu există un răspuns unic, pentru că boli mintale, cum ar fi depresia, anxietatea şi insomnia pentru a numi doar câteva, sunt extrem de complexe şi, în multe cazuri, un adevărat teren minat al minţii.

Cu câteva zile în urmă am făcut ceva în drum spre serviciu, parţial din neîncredere, dar în principal din frustrare. M-am oprit din încercarea de a urca la bordul unui tren aglomerat şi am stat pur si simplu pe banca cea mai apropiată. M-am abţinut să fac parte din această debandadă şi am început să fiu cuprinsă de panica, haosul şi dezordinea generală create de numeroasele corpuri care se înghesuiau necontenit în tren pentru a ajunge la muncă la timp.

Graba constantă dintr-un loc într-altul, privirile îngrijorate la ceasul de la încheietura mâinii, harababura de la metrou în timpul orelor de vârf, inima îţi bate din ce în ce mai rapid şi devii nerăbdător, transpiraţia se adună în palme, apoi o altă privire rapidă la ceas. La naiba, e aproape 9:00 şi nu vei ajunge la serviciu la timp.

Acum opriţi-vă pentru o clipă şi gândiţi-vă că dacă această persoană sunteţi dvs şi dacă acest lucru se întâmplă de cinci ori pe săptămână, pe lângă faptul că trebuie că aveţi un volum mare de muncă şi trebuie să aveţi grijă de familia dvs, atunci trebuie să cunoaşteţi în profunzime starea sănătăţii dvs mintale.

Unele persoane sunt pe deplin conştiente de ce se întâmplă şi sunt optimiste - aceasta este o mişcare inteligentă.

Dar pentru cine nu face acest lucru, abilitatea dvs. de a face faţă situaţiilor stresante poate dicta structura şi reuşita din viaţa dvs.

Problemele de sănătate mintală şi de anxietate pot fi la fel de dăunătoare pentru bunăstarea unei persoane ca orice altă boală fizică, dar noi ca indivizi eşuăm continuu în a recunoaşte aceste probleme fundamentale şi foarte răspândite.

Atunci când subiectul sănătăţii mintale este menţionat, rezultă o simultaneitate care din păcate este negativă. Întregul spectru al sănătăţii mintale este un subiect vast, complex şi multidimensional.

Nu numai că multe persoane refuză să discute despre sănătatea lor mintală în mod deschis, dar, în unele cazuri, ei nu cred că sănătatea lor mintală poate, în realitate, să se confrunte cu o supraîncărcare.

Unul dintre primii paşi pentru promovarea unei sănătăţi mintale bune în viaţa cuiva începe cu recunoaşterea în mod activ a sănătăţii mintale. Echipat cu această cunoaştere, o persoană ar trebui să acţioneze pentru a se asigura că atitudinea sa mentală se află într-un mediu controlat.

Negarea este o componentă majoră a depresiei şi anxietăţii, ea împiedicând multe persoane să facă aceşti primi paşi pozitivi.

Conform Fundaţiei Mayo pentru Educaţie şi Cercetare Medicală: "Dacă sunteţi în faza de negare, nu sunteţi realist cu ceva ce se întâmplă în viaţa dvs - ceva ce ar putea fi evident pentru cei din jurul dvs.

Din păcate, acest lucru poate duce la o multitudine de probleme şi abisuri. Printre acestea menţionăm singurătatea, depresia şi izolarea. Acestea includ şi pierderea respectului de sine când o persoană rămâne fără un loc de muncă sau când moare o persoană apropiată.

Toate scenariile de mai sus sunt un atac la adresa sănătăţii mintale şi a bunăstării în general, ducând la îmbolnăvirea psihică a anumitor persoane – acestea se simt ca şi cum nu ar avea la cine să apeleze.

Climatul economic actual are efecte dezastruoase asupra indivizilor şi familiilor lor, căsătoriile eşuează din cauza certurilor legate de venituri, pierderea locului de muncă şi presiunii de a menţine familia unită în aceste vremuri tulburi.

Deşi există mai mulţi factori care contribuie la problemele legate de sănătate mintală, mulţi experţi au citat sărăcia şi factorii economici drept o contribuţie majoră, inclusiv statutul socio-economic. Apogeul situaţiei de mai sus insuflă individului nu numai un sentiment de vulnerabilitate şi dezavantaj, dar şi lezează grav încrederea în sine şi credinţa.

Cei care vă iubesc şi vă susţin pot vedea dacă sunteţi obosit, dacă nu mai aveţi haz şi dacă, în general, nu mai sunteţi dvs înşivă.

Toate aceste aspecte subminează în esenţă încrederea oamenilor, iar acest lucru, la rândul său, le reduce productivitatea în cadrul comunităţilor lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură