"Cum sunt protejaţi, în Parlamentul României, preoţii care au colaborat cu Securitatea comunistă"
alte articole
Deputatul Ciprian Nica, un fost colaborator al Securităţii dovedit, este autorul mai multor abuzuri menite să pună beţe în roate proiectului de lege care prevede ca preoţii să poată fi verificaţi de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii fără o solicitare în acest sens din partea cultelor de care aparţin, aşa cum prevede legea în prezent, acuză marţi, în cadrul unui comunicat de presă, deputatul Remus Cernea.
"Cunoaşterea adevărului istoric, inclusiv cu privire la momente de umbră ale trecutului ţării noastre, este esenţială pentru înţelegerea acestora şi pentru a putea trage învăţămintele necesare, dar şi pentru a diminua riscul că ele să se repete în viitor. Coşmarul trăit de România în regimul comunist trebuie dezvăluit mai ales atunci când el priveşte teme precum deconspirarea Securităţii şi a impactului produs asupra vieţii cetăţenilor de către organele represive ale dictaturii.
Din nefericire, în legea actuală a fost introdus un amendament în anul 2008 care îi exceptează, practic, pe preoţi de la posibilitatea de a fi verificaţi dacă au colaborat sau nu cu Securitatea comunistă", a declarat Remus Cernea.
Pentru a repara acest abuz, Remus Cernea a iniţiat, alături de alţi 7 colegi parlamentari, un proiect de lege care prevede ca ierarhii şi şefii cultelor religioase recunoscute de lege, până la nivel de preot inclusiv, precum şi asimilaţii lor de la parohiile din ţară şi din străinătate, să poată fi verificaţi de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, nu exceptaţi de facto de la acest lucru aşa cum se întâmplă acum.
CNSAS a transmis un punct de vedere în susţinerea proiectului, Consiliul Legislativ l-a avizat favorabil, Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale a dat, în unanimitate, un aviz favorabil. Chiar şi Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române a emis un punct de vedere că nu se opune aflării adevărului cu privire la preoţii care au colaborat cu Securitatea.
"A fost şocant să văd însă cu câtă lipsă de scrupule s-a acţionat la Comisia Juridică, de disciplină şi imunităţi pentru a se evita cu orice preţ chiar şi dezbaterea asupra propunerii legislative şi pentru a se obţine un Raport negativ chiar cu preţul încălcării brutale a prevederilor Regulamentului Camerei Deputaţilor. Iar autorul acestor nereguli este domnul deputat Ciprian Nica, găsit drept colaborator al Securităţii de către CNSAS şi având un verdict definitiv în acest sens al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în aprilie 2014", acuză deputatul.
În replică, Remus Cernea a transmis Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor o sesizare cu privire la încălcarea gravă a unei serii de articole din Regulamentul Camerei, dar acesta nu s-a întrunit luni din lipsă de cvorum.
Pe 5 aprilie, deputatul a fost prezent la şedinţa Comisiei Juridice de disciplină şi imunităţi pentru a susţine, în calitate de iniţiator, propunerea legislativă respectivă. În conformitate cu litera şi spiritului legii, ar fi trebuit să existe o examinare a iniţiativei legislative iar politicianul avea dreptul la cuvânt pentru a prezenta membrilor comisiei temeiurile propunerii legislative.
"În loc însă să fie urmată procedura firească şi regulamentară de dezbatere şi examinare a propunerii legislative, la începutul şedinţei, fără a mi se da cuvântul deşi eram în sală, a fost supusă în câteva secunde la vot o propunere de Raport negativ care a fost adoptată de către membrii comisiei. Dar orice propunere pentru Raport favorabil ori negativ ar fi trebuit precedată de dezbatere şi examinare a propunerii legislative, aşa cum prevede Regulamentul, întrucât acesta este rostul şi rolul comisiilor.
Am aşteptat ca dezbaterile de la următorul punct pe Ordinea de zi să se încheie (dezbaterea respectivei propuneri legislative durând aproximativ o oră şi jumătate şi desfăşurându-se conform Regulamentului, iniţiatorii fiind audiaţi şi existând o reală dezbatere şi examinare) pentru a cere totuşi cuvântul şi a-mi exprima protestul faţă de cele întâmplate.
Am explicat ceea ce s-a întâmplat şi în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor din 13 aprilie, iar plenul a decis unanim retrimiterea la Comisie. Dar imediat după şedinţa de plen propunerea legislativă a fost discutată la Comisie, deşi a fost singurul punct pe Ordinea de zi, iar şedinţa trebuia convocată cu cel puţin o zi înainte, conform Art. 52 din Regulament! Îmi doresc ca astfel de abuzuri să nu se mai repete în Parlamentul României iar cel responsabil pentru acestea, adică domnul deputat Ciprian Nica, să fie sancţionat şi de către Camera Deputaţilor şi de către opinia publică", a mai precizat Remus Cernea.