Cum se întorc legăturile cu ISIL împotriva lui Erdogan
alte articole
Istanbulul devenise un loc de recrutare pentru viitorii luptători ai ISIL (Statul Islamic din Irak şi Levant), gruparea teroristă care a ocupat mari zone din nordul Irakului pentru a constitui un stat islamic. Erdogan a închis ochii, în numele susţinerii rebelilor din Siria care încearcă înlăturarea regimului Assad. În prezent, această susţinere implicită se întoarce ca un bumerang împotriva premierului turc.
Cu jihadiştii nu e de joacă. A aflat-o de curând şi premierul turc atunci când membri ai grupării ISIL au luat cu asalt consulatul turc din oraşul Mosul din nordul Iranului şi au făcut mai mulţi ostatici, printre care şi consulul general. Ankara a fost astfel deja implicată fără voia ei în conflictul din ţara vecină.
Ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, a ameninţat cu o ripostă dură dacă turcilor răpiţi li se întâmplă ceva. Mai mult, el a telefonat omologului său american şi a convocat o şedinţă de urgenţă a NATO. Potrivit Reuters, un oficial turc a declarat sub protecţia anonimatului că partea turcă a luat deja contact ”cu anumite grupări militante”.
Pe de altă parte, Erdogan a convocat un fel de CSAT, la care au participat inclusiv reprezentanţi ai serviciului secret turc MIT. Iar un parlamentar AKP a afirmat că ISIL reprezintă ”o ameninţare nu doar pentru Irak, ci şi pentru întreaga regiune”, mai ales că oraşul Mosul este situat la doar 150 de km de graniţa cu Turcia.
Problema de fond este însă că Erdogan i-a susţinut făţiş pe toţi cei care luptă împotriva lui Bashar al Assad şi s-a poziţionat clar de partea opoziţiei siriene şi a Armatei Libere Siriene. Dar ISIL nu luptă doar în Siria împotriva lui Assad. Militanţii antrenaţi în baze din Turcia şi Iordania, se pare chiar de către instructori americani, au pornit insurgenţa în Irak şi ameninţă şi Turcia. În prezent lui Erdogan i se reproşează că a impulsionat avansul jihadiştilor în regiune.
Potrivit Human Rights Watch, islamiştii au fost antrenaţi şi echipaţi cu bani şi arme în Turcia pentru a lupta împotriva regimului. Mai mult, jihadiştii răniţi ar fi fost trataţi în Turcia.
Şi ministrul german de Externe, Walter Steinmeier, a abordat critic în cursul vizitei sale la Ankara tolerarea tacită a ISIL în Turcia. Faptul că ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, a reacţionat foarte iritat la aceste comentarii, susţinând că ”Turcia respinge terorismul şi nu menţine contacte directe sau indirecte cu organizaţiile teroriste”, arată cât de delicate au devenit legăturile periculoase cu ISIL pentru guvernul AKP.
Istanbul, hub pentru recrutarea de jihadişti
ISIL a ajuns să ameninţe Turcia cu atentate dacă încetează să susţină gruparea, ca urmare a presiunilor Occidentului. Un semnal de alarmă clar în acest sens a fost răpirea celor 81 de cetăţeni turci în oraşul Mosul de către ISIL.
Revista germană Spiegel a vorbit cu câţiva dintre tinerii turci recrutaţi de ISIL la Istanbul pentru a lupta în Siria, care visează să trăiască într-un mare califat care să se întindă din Irak până în Siria. Organizaţia teroristă are cel puţin 10.000 de membri, printre care tineri din spaţiul arab, dar şi din Asia Centrală, Germania, Franţa şi Turcia. Metropola Istanbul este unul dintre principalele locuri de recrutare deoarece la o populaţie de 15 milioane de oameni, activităţile extremiştilor trec mai uşor neobservate.
”Se caută mai ales persoane instabile psihic, fără o orientare, care-şi caută un scop în viaţă şi li se promite ajutor. Noii recruţi sunt însă testaţi şi supravegheaţi îndeaproape înainte de a fi primiţi”, a explicat pentru Spiegel un fost recrut al grupării care a luptat în Siria.
Potrivit jurnaliştilor germani, poliţia turcă a închis ochii la activităţile jihadiştilor tot în virtutea politicii lui Erdogan de a sprijini orice grupare pregătită să lupte împotriva preşedintelui sirian Bashar al Assad. Mai mult, Erdogan a permis pe ascuns tranzitul de arme, muniţii şi luptători prin Turcia spre Siria.
În ciuda avertismentelor SUA şi ale Germaniei că extremiştii ar putea să se întoarcă împotriva Turciei, Erdogan a continuat această politică şi a pierdut controlul asupra lor. Iar ISIL a ajuns să ameninţe Turcia cu atentate dacă încetează să susţină gruparea, ca urmare a presiunilor Occidentului. Un semnal de alarmă clar în acest sens a fost răpirea celor 81 de cetăţeni turci în oraşul Mosul de către ISIL.
Pentru Erdogan deteriorarea situaţiei din Irak şi menţinerea lui Assad la putere în Siria au devenit cea mai grea povară înainte de alegerile prezidenţiale din august, mai ales că numărul refugiaţilor din cele două ţări care trec graniţa turcă creşte simţitor în fiecare zi. Cât despre legăturile periculoase cu ISIL, ele s-au întors ca un bumerang împotriva sa.
În prezent, armata turcă şi-a întărit prezenţa la graniţa cu Siria, cu tancuri pregătite să intervină. Militanţii ISIL cuceriseră oraşele siriene Tel Abyad şi Jarabulus de la graniţa cu Turcia.