Diferenţa care face diferenţa

.
. (www.pixabay.com)

Astăzi îţi voi prezenta o întâmplare pe care am citit-o şi care şi-a lăsat amprenta asupra mea. Mi-a readus aminte ca în mijlocul agitaţiei, a lumii care pare că trage de noi în stânga şi-n dreapta, fiecare decizie pe care o luăm şi fiecare acţiune pe care o facem poate fi diferenţa care face diferenţa în viaţa cuiva.

Am observat că acest lucru este valabil în fiecare zi, mai ales dacă obişnuieşti să mergi printre oameni. Te simţi bine şi ai o expresie a feţei senină şi poate chiar zâmbitoare, atunci starea în care te afli se va transmite şi la cei din jur. Dacă nu ai o zi prea bună, parcă observi toate lucrurile negative care au loc în jurul tău. Este important să observi totul în ansamblu şi să iei o decizie: unde anume vrei să-ţi laşi astăzi amprenta? În viaţa cui?

Într-o zi de duminică, un om de afaceri care tocmai a încheiat o săptămână aglomerată, a ieşit să alerge în parcul de lângă casa sa. În mijlocul parcului există un lac destul de mare. De fiecare dată când alerga în jurul lacului, vedea aceeaşi femeie în vârstă care stătea la marginea acestuia având lângă ea o mică cuşcă de metal.

De data aceasta bărbatul a cedat în faţa curiozităţii, s-a oprit din alergat şi s-a dus la ea. În timp ce se apropia de ea, şi-a dat seama că acea cuşcă mică de metal era de fapt o capcană. Acolo erau trei broaşte ţestoase tefere şi nevătămate, care se plimbau uşurel în jurul capcanei. Bătrâna avea o a patra broscuţă în mână pe care o curăţa cu grijă folosind un burete.

“Bună,” spuse bărbatul. “În fiecare duminică când ies să alerg vă văd stând aici. Dacă nu vă deranjează, mi-ar plăcea să ştiu ce faceţi cu aceste ţestoase.”

Ea a zâmbit şi i-a spus: “Le curăţ carapacele. Orice se află pe carapacea unei broaşte ţestoase, cum ar fi alge sau alte mizerii, reduce capacitatea acesteia de a absorbi căldură şi o împiedică să înoate cum trebuie. De asemenea, cu trecerea timpului, poate ajunge să-i strice carapacea.”

“Uau! Ceea ce faceţi este un lucru foarte bun!” a exclamat bărbatul.

Ea a continuat: “În fiecare duminică dimineaţă îmi petrec câteva ore relaxându-mă lângă lac şi ajutându-i pe micuţii aceştia. Este modul meu ciudat prin care aleg să fac diferenţa în această lume aglomerată şi mereu pe fugă.”

“Dar nu-i aşa că toate ţestoasele de apă dulce trăiesc toată viaţa având alge şi alte mizerii prinse de carapacea lor?” a întrebat bărbatul.

“Da, din păcate aşa este” a răspuns ea.

El a căzut puţin pe gânduri. “Păi…nu credeţi că timpul petrecut aici este irosit? Adică, ceea ce faceţi este un lucru bun şi arată că aveţi o inimă caldă însă sunt broaşte ţestoase în toate lacurile din lume. Şi 99% dintre acestea nu au ocazia ca persoane cumsecade ca dumneavoastră să le ajute să-şi cureţe carapacea. Aşa că, nu vreau să fiu negativist...dar cum va face cu adevărat diferenţa ceea ce faceţi acum?”

Femeia a început să râdă, apoi s-a uitat către ţestoasa din mâinile ei, i-a curăţat ultima bucată de alge de pe carapace şi a spus: “Dragule, dacă această creatură micuţă ar putea vorbi, ţi-ar spune că ceea ce tocmai am făcut, a făcut toată diferenţa din lume.”

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură