Latura nevăzută a eroilor noştri

.
. (www.pixabay.com)

Oamenii pe care-i admirăm şi-i considerăm eroii noştri par să aibă parte de vieţi perfecte, având bani, prieteni apropiaţi şi parteneri de cuplu ideali. Având asta în minte, haideţi să urmărim următoarea întâmplare:

Zilele trecute, Jack s-a întâlnit pentru a lua cina cu unul dintre prietenii săi pe care-l cunoştea din copilărie. Pe acesta îl cheamă Chris şi este multimilionar, CEO şi proprietarul unei companii private de software ce are un profit anual de 20 de milioane de dolari. Politeţea şi compasiunea pe care o arată angajaţilor săi cât şi clienţilor este de neconfundat. Chris a fost un exemplu pentru Jack foarte mulţi ani. În timp ce serveau băuturile şi discutau diferite lucruri, Chris avea un limbaj al corpului rafinat ce exprima încrederea în sine, lucru la care te aştepţi pentru un om de statura sa.

Apoi a venit şi soţia lui.

Era prima dată când Jack a cunoscut-o pe Gabrielle şi era puţin diferită faţă de cum şi-o imagina el. Era frumoasă, nimeni nu poate spune nimic în această privinţă, însă se plângea în continuu. Aşa cum vedea ea lucrurile, chelnerul se mişca prea încet, decoraţiunea din mijlocul mesei era urâtă şi noul ei Audi nu se conduce la fel de lin şi uşor precum Mercedesul prietenei ei.

Încet, încet, Chris a început să se simtă deranjat cu fiecare comentariu negativ pe care Gabrielle îl spunea. Expresia feţei a început să fie una încruntată, poziţia corpului lui s-a schimbat şi obrajii săi s-au înroşit din cauza frustrării. După ce a stat doar 15 minute la masă cu ea, Chris, omul cu putere şi prestigiu pe care Jack îl idolatriza, şi-a pierdut complet calmul.

“Unde-i chelnerul? Pâinea asta este cam veche”, a spus Gabrielle pe un ton îmbufnat.

“Singurul lucru vechi pe care-l observ eu este obiceiul tău de a te plânge în continuu!”, a spus Chris pe un ton apăsat. “Vrei să încetezi să te plângi atât şi să ne laşi să ne bucurăm de o cină plăcută, măcar o dată?”

Ea s-a uitat către Jack cu o privire ca şi cum ar fi spus: “Vezi prostiile pe care trebuie să le suport?”. Apoi Chris s-a uitat cu o privire similară către Jack după câteva momente. Tensiunea dintre cei doi se făcea clar simţită. Jack dorea să se scuze şi să plece însă nu dorea să fie nepoliticos. Restul serii a fost destul de ciudat.

Chris l-a sunat pe Jack în dimineaţa următoare şi l-a sfătuit cum să rezolve o problemă contractuală de afaceri pe care acesta i-o spusese aseară, apoi şi-a cerut scuze pentru comportamentul său de la cină.

“Ceea ce trebuie să fac atunci când vine vorba de afaceri vine în mod natural. Îmi place foarte mult ceea ce fac. Am succes pentru că înţeleg toate întrările şi ieşirile şi ştiu exact cum să reglez rotiţele de la producţie astfel încât să obţin rezultatele pe care le doresc”, a spus Chris.

Jack i-a răspuns: “Da, te-am văzut în acţiune şi aşa este.”

Apoi Chris a continuat: “Însă atunci când vine vorba de relaţia cu partenerul de viaţă, simt că mi se defectează creierul...şi inevitabil eşuez.”

Suntem fiinţe multidimensionale

Toate persoanele, chiar şi idolii noştri, sunt fiinţe umane multidimensionale. Oameni de afaceri puternici, muzicieni celebri, autorii cărţilor de top şi până şi părinţii noştri, toţi au dimensiunile lor în care au succes şi zone în care nu se descurcă prea bine.

Zonele în care avem succes cuprind de cele mai multe ori lucrurile care ne plac cel mai mult. Avem succes în aceste domenii pentru că investim pasiune şi iubire, pentru că petrecem în mod natural cel mai mult timp perfecţionând şi îmbunătăţind ceea ce ne place cel mai mult.

Şi aceasta este acea parte din viaţa noastră pe care dorim să o arătăm celorlalţi, partea în care avem succes şi în care se află pasiunea noastră. Este vorba de modul în care suntem percepuţi de publicul larg şi ceea ce ne aşteptăm să rămână ca amprentă personală în timp.

Însă în spatele oricărei poveşti rafinate pe care o promovăm în mod public, se află o fiinţă umană multidimensională ce are o listă lungă de zone în care nu prea se descurcă. Câteodată această persoană este un soţ furios sau nu reuşeşte să-şi aleagă o soţie potrivită. Câteodată această persoană acţionează şi nu se gândeşte decât la propria persoană. Şi câteodată este tipul de persoană care nu este atentă atunci când conduce şi loveşte maşina din faţa sa.

Aşa suntem şi noi

Povestea incidentului de la cină dintre Jack şi Chris mi-a amintit de această latură nevăzută.

Idolii noştri şi eroii din copilărie sunt tot oameni până la urmă…şi nu ar trebui să fim dezamăgiţi atunci când ne confruntăm cu realitatea acestor lucruri, pentru că ele au fost mereu acolo. Face parte din natura fiinţei umane.

Câteodată eroii noştri se comportă ca nişte oameni insuportabili şi egoişti. Însă câteodată aşa suntem şi noi.

Câteodată plâng, se ceartă şi pică în nas când vor să facă ceva. Însă câteodată şi nouă ni se întâmplă asta.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură