Cum NU trebuie educaţi copiii noştri! (video)

Bătăi pentru a-i obliga pe elevi să facă ce li se spune, pentru a-i „educa”. Aceasta este metoda de predare descoperită în multe şcoli din lume, de la America în Asia şi Europa. De foarte multe ori aceste scene de violenţă ajung să fie filmate cu o cameră ascunsă (telefon mobil), iar apoi, datorită Internetului, fac înconjurul lumii şi ridică controverse amare.
Elevi în bănci (Epoch Times România)
Mioara Stoica
19.09.2013

Bătăi pentru a-i obliga pe elevi să facă ce li se spune, pentru a-i „educa”. Aceasta este metoda de predare descoperită în multe şcoli din lume, de la America în Asia şi Europa. De foarte multe ori aceste scene de violenţă ajung să fie filmate cu o cameră ascunsă (telefon mobil), iar apoi, datorită Internetului, fac înconjurul lumii şi ridică controverse amare.

Filmul prezentat mai sus vine din America, dar ultimul episod care circulă pe internet ajunge din Japonia.

Un profesor de educaţie fizică de la Hamamatsu Nittai Senior High School, un liceu din Gifu, Japonia, îşi pierde răbdarea cu un elev şi-l loveşte în mod repetat: la sfârşit loviturile sunt în număr de 13.

Episodul, filmat cu un telefon mobil de un alt elev, s-a întâmplat în timpul unui meci de volei. Nu numai lovituri dar şi jigniri: "Nu fi prost. Ai înţeles? Eşti un idiot", strigă omul în timp ce îl loveşte pe băiat.

Profesorul, în vârstă de 41 de ani, şi-a recunoscut greşeala şi a spus: "Am vrut doar să-l trezesc puţin, dar am făcut-o în mod greşit". Şcoala a comunicat va analiza în ce mod îl va pedepsi pe profesorul abuziv.

În Japonia, folosirea violenţei, în special în rândul elevilor de cursuri de sport, nu este atât de rară: în luna decembrie a anului trecut un băiat s-a sinucis după ce a fost abuzat de către antrenorul său de la echipa de baschet din Osaka, iar la începutul lunii septembrie, campionul mondial de judo Shohei Ono, a fost suspendat deoarece îşi bătea tinerii studenţi.

Iar dacă în multe ţări, fenomenul violenţei în şcoală este recunoscut, discutat la modul cel mai deschis şi privit ca o consecinţă nefericită a unui cumul de factori şcolari şi extra-şcolari, în România, cadrele didactice, de teamă să nu fie sancţionate, preferă să ascundă sau să nege fenomenul.

În România în 75% dintre şcoli se înregistrează forme de violenţă.

Potrivit studiului UNICEF realizat la noi, proporţia unităţilor de învăţământ la nivelul cărora se înregistrează fenomene de violenţă depăşeşte 75%.

Pe baza investigaţiilor făcute în toată ţara, experţii au ajuns la concluzia că şcolile post-gimnaziale semnalează în proporţie mai mare prezenţa fenomenelor de violenţă. În mediul rural se înregistrează mai puţine cazuri de violenţă, una dintre explicaţii fiind că „mediul rural este mai tradiţionalist, mai restrictiv, iar controlul social, inclusiv asupra manifestărilor de violenţă, este mai puternic”. Totodată, studiul arată că în unităţile de învăţământ situate în zonele periferice au fost declarate mai multe cazuri de violenţă, comparativ cu cele situate în zone centrale.

Ponderea elevilor cu manifestări grave de violenţă a fost estimată la aproximativ 2,5%, iar a tinerilor victime ale violenţei (furt, agresiuni sexuale, agresiuni fizice, hărţuire etc.) a fost de aproape 3%. Cei din urmă sunt fie victime ale violenţei propriilor colegi, în incinta şcolii, fie ale unor agresiuni petrecute în zona proximă acesteia ai căror autori au fost tot elevii şcolii sau alte persoane.

***

E nevoie de o creştere a gradului de conştientizare şi de implicare atât a părinţilor cât şi a profesorilor sau a altor adulţi pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple. Un rol important îi revine psihologului sau consilierului şcolar în prevenirea acestor acte de agresiune şi în gestionarea lor la timp şi în mod adecvat, deoarece pot lăsa urme adânci în sufletele copiilor, de multe ori pe termen lung. Să câştigăm încrederea copiilor pentru ca ei să aibă curajul să-şi deschidă inima în faţa noastră. Violenţa în educaţie nu este niciodată o soluţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor