Cum ne pot îmbunătăţi viaţa şi sănătatea doar 1.000 de paşi suplimentari pe zi

(John Moore / Getty Images)
Maria Zagvazdina
08.10.2016

Ştiinţa susţine că 10.000 de paşi, adică aproximativ 7 kilometri de mers pe jos în fiecare zi, ne pot face mai supli şi mai sănătoşi. Adevărat, dar sincer vorbind, extrem de greu de realizat pentru oamenii moderni care sunt mereu foarte ocupaţi cu tot felul de activităţi cotidiene.

Atunci, dacă 10.000 de paşi sunt un plafon mult prea înalt pentru majoritatea dintre noi, putem să-l reducem la un indicator mai modest. Să zicem, la măcar 1.000 de paşi suplimentari pe zi. Credem că oricine poate parcurge zilnic, în mod adiţional, circa 700-800 metri, iar o asemenea plimbare, potrivit specialiştilor, implică o gamă largă de beneficii pentru silueta şi sănătatea noastră. Să vedem care sunt ele.

Pierdem în greutate

Desigur este imposibil să scăpăm imediat de multe kilograme în plus, însă efectele mersului pe jos cu siguranţă se vor manifesta în cele din urmă. Cu 1.000 de paşi suplimentari în fiecare zi putem să ardem aproximativ 50 de calorii pe zi sau circa 350 de calorii pe săptămână, susţine Nadya Swedan, doctor în ştiinţe medicale. Savantul menţionează că după aproximativ 10 săptămâni vom începe să observăm, în mod real, pierderea în greutate.

Sporim rezistenţa oaselor

Potrivit datelor Asociaţiei Americane a Chirurgilor Ortopezi, orice tip de activitate fizică ne poate face oasele mai rezistente şi poate preveni osteoporoza. Creşterea greutăţii oaselor le face să lucreze mai activ. Această presiune, la rândul său, stimulează celulele numite osteoblaste care se pot transforma în celule osoase nou-nouţe.

Inima va resimţi o uşurare

„Ducând un stil de viaţă sedentar, chiar şi un nivel modest de activitate fizică ne poate îmbunătăţi considerabil sănătatea şi reduce riscul bolilor cardiovasculare”, — menţionează Michelle Olson, profesor de fiziologie a exerciţiilor sportive. În urma mişcării, muşchii fac sângele să circule mai bine prin tot corpul şi să aducă la normal ritmul cardiac.

Reducem riscul unui atac cerebral

Mişcările suplimentare micşorează riscul unui atac cerebral şi contribuie direct la ţinerea sub control a tensiunii arteriale, ceea ce reduce, de asemenea, riscul manifestării unei asemenea afecţiuni. Drept rezultat, obţinem un beneficiu dublu.

Diminuăm nivelul colesterolului

1.000 de paşi suplimentari pe zi sunt suficienţi pentru a micşora semnificativ colesterolul. „Când ne mişcăm mai mult, ardem colesterolul şi alte lipide, diminuând astfel riscul deteriorării vaselor de sânge”, explică Michelle Olson.

Devenim mai calmi

Mersul rapid este într-adevăr una dintre cele mai eficiente metode de a ne "curăţa" capul de multe gânduri inutile şi de a ne binedispune. În timpul antrenamentului corpul nostru produce substanţe chimice numite endorfine care ne ameliorează starea de bine.

Activitatea fizică reduce, de asemenea, nivelul cortizolului — un hormon al stresului, care cauzează o mulţime de inconveniente, atât fizice cât şi psihice.

Pentru a obţine toate avantajele menţionate mai sus, trebuie să facem din plimbările noastre zilnice o deprindere durabilă.

În fiecare zi, putem să parcăm maşina mai departe ca de obicei şi să mergem pe jos până acasă. Să ne plimbăm în timp ce vorbim la telefon, sau să ascundem aparatul de făcut cafea şi să facem o plimbare plăcută până la un local din apropiere pentru a servi cafeaua de dimineaţă. Toate funcţionează, atâta timp cât le facem regulat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor