Alimente pentru oase sănătoase: află care sunt cele mai benefice

Cele mai sănătoase tipuri de brânză (Facebook)
Kyrill Belan
26.07.2016

Oasele scheletului uman, asemenea tuturor organelor interne, au o construcţie extrem de complicată, iar menţinerea lor într-o stare bună de sănătate necesită mult mai mult decât folosirea unor suplimente cu calciu. Vă propunem să aflaţi ce produse alimentare sunt recomandate de specialişti ca fiind cele mai benefice pentru păstrarea rezistenţei şi durităţii oaselor noastre.

Calciul

Toată lumea ştie că structura oaselor noastre depinde în mod direct de aportul de calciu. Calciul este de asemenea necesar pentru contracţia musculară, sistemul nervos şi coagularea sângelui.

Când organismul uman se confruntă cu un deficit de calciu, începe să-l extragă din dinţi şi oase. Iată de ce este extrem de important să obţinem o cantitate suficientă de calciu din alimentele pe care le consumăm. Trebuie să ştim că din produse alimentare se absoarbe doar 2% din calciu. Unele tipuri de calciu, cum ar fi citratul de calciu sau carbonatul de calciu nu sunt deloc folosite de organism.

Bărbaţii şi femeile cu vârsta cuprinsă între 19 şi 50 de ani trebuie să obţină în medie 1 g de calciu pe zi. Cele mai bune surse de calciu sunt produsele lactate, conservele de peşte şi legumele cu frunze.

Vitaminele D şi K

Calciul nu este singurul element nutritiv cheie pentru structura oaselor. Vitamina D şi vitamina K sunt de asemenea vitale din această perspectivă deoarece reglează absorbţia şi penetrarea calciului în oase.

Vitaminele D3 şi K2 acţionează împreună şi stimulează osteoblastele — adică celulele care construiesc carcasa osoasă, împiedicând acţiunea osteoclastelor— celule care o distrug.

Osteoblastele produc în oase o proteină numită osteocalcină care direcţionează calciul din sânge în oase. Activitatea osteocalcinei depinde de vitamina K2.

Vitamina D se găseşte în peştele gras, dar putem de asemenea să ne facem „plinul” dacă stăm mai mult la soare, pentru că ea este sintetizată în mod natural de corpul uman, în piele, sub influenţa razelor ultraviolete.

Vitamina K, la rândul său, se găseşte într-o proporţie mai mare în legume cu frunze verzi (varză, spanac), roşii verzi, măceş, soia, secară şi grâu.

Alţi participanţi la procesul fortificării ţesutului osos

Pentru dezvoltarea oaselor sunt necesare şi alte microelemente cum ar fi potasiu, magneziu, siliciu şi acizii graşi omega-3. Potasiul previne creşterea acidităţii şi distrugerea oaselor. Se întâlneşte cel mai mult în fasole şi roşii. Siliciu se găseşte în castraveţi, ţelină, ardei gras, coada calului, iar magneziu — în nuci, seminţe, leguminoase (fasole, năut, linte, etc.) şi legume verzi.

„Supremaţia caşcavalului”

Dacă totuşi ar fi să distingem produsul optim pentru oase sănătoase şi puternice, locul unu cu siguranţă îi revine caşcavalului. Asta pentru că e cel mai bun material pentru construcţia osoasă. Caşcavalul obţinut din laptele vacilor ce pasc în aer liber ne poate asigura aportul ideal de vitamina D3, K2, calciu, magneziu, zinc, acizi graşi omega-3 şi grăsimi saturate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor