Cum ne afectează sănătatea “electricitatea murdară”
alte articole
Va simţiţi obosiţi sau suferiţi de somnolenţă, depresie, iritabilitate crescută, dureri inexplicabile, dureri de cap, mâncărimi de piele, ţiuit în urechi, amorţeală, un ritm neregulat al bătăilor inimii, presiune crescută a sângelui sau probleme cu memoria?
Dacă este aşa, atunci s-ar putea să suferiţi de “electrosensibilitate”. Dr. Magda Havas, o renumită expertă pe plan internaţional în domeniul radiaţiei electromagnetice (REM), susţine că “electricitatea murdară” este o tot mai mare îngrijorare pentru sănătate la nivel mondial.
Electricitatea murdară este o formă de poluare cu unde electromagnetice de intensităţi şi frecvenţe diferite, care ne invadează casele şi locurile în care ne ducem activitatea.
Astăzi, puţini dintre noi ar dori să renunţe la aparatele electronice. Înainte de a studia acest lucru, nu am realizat niciodată cum dispozitivele electrice moderne pot genera atât de multă “electricitate murdară”.
Dr. Havas susţine că “electricitatea curată” iniţial a oferit locuinţelor şi locurilor de muncă energie prin folosirea unei frecvenţe sigure de 60 Hz. Astăzi, transformatoarele reduc cei 60 Hz la o putere de tensiune scăzută, pentru dispozitivele electronice. Acest lucru crează valuri mici de electricitate murdară care conţine până la 2.500 de ori mai multă energie murdară decât un sistem electric convenţional la 60 Hz. Ca urmare, noi am creat o poluare electrică, o contaminare care nu ne aduce nici un bine.
Am descoperit că este uşor să fii păcălit de energia “murdară” dacă nu eşti inginer electric. De exemplu, locuinţele noastre au mai multe comutatoare. Eu am crezut în mod naiv că aceasta a fost o mişcare prudentă, dar aceste mecanisme, alături de luminile fluorescente, becurile economice şi calculatoare, generează electricitate murdară. De fapt, ele emit în general mult mai mult electromagnetism decât liniile de curent electric.
Dacă doriţi să obţineţi o doză majoră de electricitate murdară folosiţi un uscător de păr. Acest aparat produce până la de 500 de ori mai multă radiaţie electromagnetică murdară decât cuptoarele cu microunde, grătarele electrice şi maşinile de spălat.
Recent am folosit de asemenea un GPS pentru a mă ajuta să nu mă rătăcesc în Boston. Aparatul m-a inundat cu semnale electrice de la 2.000 de sateliţi plasaţi pe orbita spaţială.
Majoritatea oamenilor nu sunt conştienţi de această ceaţă invizibilă a REM şi implicaţiile sale asupra sănătăţii noastre. Dar REM nu păcăleşte viaţa sălbatică. Se ştie că păsările, liliecii şi albinele abandonează regiunile în care sunt construite turnurile cu antene.
Savanţii din Rusia sunt pe primul loc în ceea ce priveşte cercetările efectelor REM. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial ei au observat că operatorii de radare deseori sufereau de simptome care acum sunt atribuite REM. Şi în perioada de vârf a Războiului Rece, ei au bombardat în secret ambasada americană din Moscova cu microunde de radiaţii care au afectat personalul ambasadei americane.
Mai târziu, în 2007, o colaborare a savanţilor din Statele Unite, Suedia, Danemarca, Austria şi China a dus la publicarea unui raport de 650 de pagini care citau 2.000 de studii care detaliau efectele toxice ale REM.
Raportul a concluzionat că până şi radiaţiile de nivel coborât ar putea afecta imunitatea şi ar putea contribui la dezvoltarea bolii lui Alzheimer, a nebuniei şi a unor boli de inimă. Alte studii au legat REM de pierderea sarcinilor la femeile gravide, defecte din naştere, sinucideri, boala Lou Gehrig şi Parkinson.
Pe lângă aceste afecţiuni, există studii care arată că REM declanşează cancerul. În Australia în 1956 când a fost introdusă televiziunea, cercetătorii au documentat o creştere rapidă a cazurilor de cancere maligne la oamenii care locuiau în apropierea turnurilor de transmisiune. În anii 1970, Nancy Wertheimer, epidemiolog din Denver, a observat o creşterea a cazurilor de leucemie în rândul copiilor care locuiesc în apropierea centralelor electrice sau a reţelelor de înaltă tensiune. Alte studii au ajuns la aceeaşi concluzie.
În 1988, Hydro Quebec a contractat cercetătorii de la Universitatea mcgill pentru a studia efectele reţelelor de înaltă tensiune asupra sănătăţii angajaţilor. Ei au descoperit că angajaţii au avut un risc de 15 ori mai ridicat de leucemie. Uzina a decis să oprească studiul după ce au fost publicate rezultatele!
Dar ce spuneţi despre folosirea telefoanelor celulare şi fără cablu? Astăzi, cu atât de mulţi oameni care le folosesc, este prudent să folosim ceea ce este numit “principiul precauţiei.”
Un studiu suedez sugerează că cei care încep să folosească un telefon mobil de tineri au un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta cancer la creier decât cei care încep sa îl folosească la vârste adulte. Această informaţie se corelează cu un studiu recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii asupra telefoanelor mobile. OMS a identificat nevoia unor cercetări suplimentare asupra utilizării telefoanelor mobile de către tineri şi asupra tumorilor maligne fatale la creier.
Dr. Gifford-Jones este un jurnalist medical care practică meseria sa într-un cabinet medical privat din Toronto, Canada. Pagina sa de internet este Mydoctor.ca/gifford-jones