"Tot spitalul pică pe noi! Muştele de la morgă intră în blocul operator" - protest la Spitalul Universitar din Capitală

Mai mulţi angajaţi ai Spitalului Universitar din Capitală au ieşit în stradă, nemulţumiţi de situaţia dramatică în care se află instituţia medicală.
.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Douăzeci de cadre medicale au protestat, luni, în faţa Spitalului Universitar din Capitală, după ce conducerea le-a cerut să aleagă între sporul şi voucherele de vacanţă, precum şi faţă de condiţiile de lucru din cadrul instituţiei.

"Nemulţumirile principale sunt următoarele: lipsa personalului, condiţiile inumane în care lucrăm, atât cei din blocul operator, cât şi colegii de pe secţie, lipsa materialelor, chiar dacă se spune, conducerea spune: aveţi, aveţi, aveţi. Nu avem! Tot spitalul pică pe noi, efectiv. Cumpără medicii, fac chetă să cumpere o găleată de Vinarom, instalatorii cumpără ce pot, cum pot. Avem toalete în saloane unde se trage apa cu sârma, efectiv cu sârma, becurile sunt cumpărate de noi, salariaţii. Riscurile pentru pacienţi... infecţiile asociate actului medical. Poate fi ceva mai riscant decât o infecţie asociată actului medical? Nu. (...)

În blocul operator, în camera de făcut materiale, nu avem aer condiţionat. Sunt 40 de grade acolo. Lăsăm geamul deschis, iar muştele toate de la morgă intră în blocul operator. Asta se întâmplă, avem dovezi din punctul acesta de vedere. (...) Se spală instrumentele cu Triumf, se curăţă, se spală cu apă şi săpun, am spus-o şi acum doi ani şi încă se perpetuează aceste neconformităţi. Nu ne putem feri de infecţiile alternative actului medical atât timp cât nu putem să lucrăm în condiţii decente. Doamna manager ştie că pe secţia de neurologie a Spitalului Universitar în aprilie au fost îmbolnăviţi de la pacienţi 20 de colegi de-ai noştri?", a declarat, pentru Digi 24, Mariana Luceanu, asistent anestezist.

Întrebat de ce s-au hotărât să vorbească acum, asistentul Daniel Simion a replicat:

"Pentru că nu se mai poate, pentru că într-o bună zi o să vină un domn procuror şi o să ne pună cătuşele de mâini, cum i s-au pus fetiţei ăleia la Giuleşti. De asta, foarte simplu. Pentru că niciodată nu o să pice un medic, sau unul din conducerea acestei unităţi, o să pice pârlitul ăla de asistent, infirmiera şi nu mai ştiu cine. Au ajuns să cumpere materiale să vină să spele la serviciu cu ele. Soluţii de gândaci cumpără infirmierele. Astea sunt problemele. Au fost mult mai grave condiţiile. Deci nu se schimbă săculeţii de la coşuri din sală, că merge şi aşa, că nu sunt alea, că nu sunt alea. Păi mă frate, dacă nu e nimic păi hai să facem într-un fel. (...) Eu timp de cinci zile am spălat instrumentarul cu apă şi săpun lichid."

Mai mult, două dintre cadrele medicale care protestează au anunţat că au intrat în greva foamei.

"Nu pot să iau de la bolnavi şi nu pot să iau de la investiţii pentru vouchere de vacanţă", spune, în replică la nemulţumiri, Adriana Nica, managerul Spitalului Universitar, o apropiată a fostului primar Sorin Oprescu, care neagă existenţa unor lipsuri din materialele strict necesare.

Pentru mai multe detalii despre situaţia de la Spitalul Universitar intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne