Reduceti zaharul pentru a micsora colesterolul din sange

Consumul de zahar duce la obezitate si diabet zaharat
Consumul de zahar duce la obezitate si diabet zaharat (Kevin C. Cox / Getty Images)

Credeti ca stiti totul despre cum sa scadeti colesterolul din sange? Sunt sigur ca nu e o noutate ca excesul de zahar poate provoca obezitate, diabet zaharat si mai multe vizite la dentist.

Un raport de la Scoala de Nutritie a Universitatii Tufts sustine ca acesta este primul studiu care arata ca prea mult zahar infuenteaza, de asemenea, colesterolul din sange. Se pare ca au uitat de lucrarea doctorului John Yudkin.

Nord-americanii iubesc zaharul, deoarece are un gust bun. Studiile arata ca 16 la suta din caloriile lor este luat din totalul de zahar adaugat la produsele alimentare in timpul fabricatiei. Cu treizeci si cinci de ani in urma, procentul era de 10,6 la suta. "Zaharul silentios" este ascuns intr-o varietate de alimente consumate zi cu zi, cum ar fi painea. Aceasta inseamna ca majoritatea adultilor consuma 90 g sau 21,4 lingurite de zahar pe zi.

Este usor sa obtinem aceasta suma. Cu ani in urma am avertizat parintii ca copiii lor consuma opt lingurite de zahar la fiecare cola. Si oamenii se intreaba de ce avem o epidemie de obezitate! Obezitatea incepe din copilarie.

Studiul recent a implicat 6113 de participanti. Ei au fost impartiti in mai multe grupuri, unii primind in dieta lor 3 lingurite de zahar pe zi, iar altii pana la 46 lingurite de zahar pe zi.

Cercetatorii au descoperit ca la un volum mai mare de zahar, colesterolul bun, HDL, a scazut si trigliceridele au fost mai mari. Ei au ajuns la concluzia ca utilizarea sporita de zahar si modificarile nefavorabile ale nivelului de colesterol nu este ceva sanatos.

Dar acesta nu a fost primul raport legat de vestile proaste pe care le da consumul de zahar. Dr. John Yudkin, profesor de fiziologie la Universitatea din Londra si un expert in zahar, a afirmat acum 40 de ani ca nu sunt necesare 2 kg de zahar intr-o saptamana si este chiar periculos.

Yudkin a relatat in cartea sa "Dulce si Periculos", fiind confirmat ulterior de studii, ca in Marea Britanie a existat o asociere directa intre cresterea consumului de zahar si cresterea numarului de boli cardiace coronariene. Mai mult decat atat, aceasta asociatie a fost vazuta si in alte 20 de natiuni.

Rezultatele acestui studiu nu ma surprind. In urma cu cativa ani, l-am intervievat pe Linus Pauling, un biochimist si laureat al Premiului Nobel. El mi-a spus ca atunci cand zaharul se descompune in organism, o parte din el produce acetat, care este un precursor al colesterolului pe care il producem in ficat.

Pauling a citat un experiment pe detinuti, care nu dau date false privind dieta lor. Acest studiu a aratat ca o crestere a cantitatii de zahar a determinat, de asemenea, o crestere a colesterolului din sange.

Studii asupra populatiei asociaza de asemenea zaharul cu bolile cardiovasculare. Evreii yemeniti au in mod normal o dieta bogata in grasimi, dar saraca in zahar si au mai putine boli de inima. Dar atunci cand se muta in Israel si adopta o dieta bogata in zahar, incidenta bolilor de inima creste.

In trecut, populatiile de negri din Africa de Sud nu au avut aproape nici o boala coronariana. Dar atunci cand acestia au crescut consumul de zahar, s-a inregistrat si o crestere a bolilor de inima.

Deci, ce este o miscare prudenta? In prumul rand, amintiti-va ca zaharul este dulce si periculos. Mai mult decat atat, nu aveti nevoie de mult zahar pentru ca nu exista nici o valoare alimentare in el in afara de calorii.

Nu va lasati pacalit de etichete. Si nu aveti nevoie de o diploma in chimie alimentara pentru a le citi. Daca zaharul se afla la inceputul listei de ingrediente de pe eticheta, atunci stiti ca primiti produse alimentare incarcate cu zahar.

Este, de asemenea, usor de uitat ca zaharul are multi veri, cum ar fi fructoza, siropul de porumb, miere, zahar brut, sirop de artar si melasa. De asemenea, aveti grija la bauturile energizante, care pot contine 36 la suta zahar adaugat. Si nu consumati multe deserturi si dulciuri.

Eu recunosc ca aceste studii ce leaga zaharul de un colesterol ridicat in sange sunt doar asociatii, dar cred ca este riscant sa ignoram pur si simplu aceasta proba. Mesajul real este ca prea multe calorii - nu numai din zahar - cresc colesterolul din sange, ducand la decese inutile.

Din pacate, daca nu sunt luate masuri preventive, prea multe calorii vor ucide si sistemul nostru de sanatate.

Dr. Gifford-Jones este un jurnalist pe teme medicale cu un cabinet medical privat in Toronto. Site-ul sau este DocGiff.com El poate fi contactat la Info@docgiff.com