Simţul nostru cel mai sensibil

.
. (Maria Baciu / Epoch Times)

Din cele cinci simţuri, cel olfactiv este cel mai sensibil. Ştiaţi că este capabil să perceapă până la 10.000 de mirosuri diferite? Simţul gustului de exemplu, poate recunoaşte doar 5 gusturi de bază.

Mirosul este un simţ ce nu oboseşte niciodată, deoarece în viaţa noastră de zi cu zi suntem expuşi în fiecare moment la arome ce există în atmosferă, în natură, în persoane sau în lucruri. Mirosul acţionează ca semnal de alarmă şi ne avertizează de pericole cum ar fi fumul şi gazele toxice, dar provoacă şi senzaţii plăcute, cum ar fi adulmecarea mirosurilor din bucătărie, care imediat stimulează apetitul.

Secretul stă în creier.

Creierul este cel care clasifică şi recunoaşte fiecare aromă percepută cu nasul. Există o structură în creier de mare importanţă pentru percepţia mirosurilor, ce este unită cu centrul emoţional uman, şi denumită creierul olfactiv. Acest creier olfactiv este legat direct cu memoria, deoarece atunci când percepem anumite arome, avem senzaţia de a ne aminti anumite situaţii din copilărie, persoane, locuri ce le-am vizitat etc…

Pune la lucru creierul tău olfactiv.

Pentru a proba, cum un miros este capabil de a ne aduce aminte de o situaţie concretă, poţi de exemplu să miroşi lemnul unui creion - cu siguranţă îţi vei aminti de zilele tale din şcoală. Sau cu prima ocazie când treci pe lângă un cuptor de pâine, intră şi lasă simţul tău olfactiv să miroasă pâinea proaspăt coaptă, probabil această aromă îţi va provoca mult mai mult decât senzaţia de apetit, ea poate te va face să-ţi aminteşti de satul tău sau de o persoană dragă, poate chiar de copilăria ta.

De ce de multe ori nu mai percepem mirosurile?

Aceasta se întâmplă, deoarece în creier se produce un efect numit saturaţie, ce face ca după un timp să ne obişnuim cu acel miros, până în punctul de a nu-l mai percepe. Acelaşi lucru se întâmplă când percepem o aromă într-o cameră şi apoi după un timp nu o mai simţim.

Care este mirosul tău preferat?

După anumite studii, printre mirosurile noastre favorite care ne fac să ne simţim bine, ies în evidenţă florile: acesta în mod concret este un miros preferat de femei. Gusturile însă diferă de la persoană la persoană, unele ajungând să ni se pară chiar stranii.

S-a demonstrat că aromele influenţează direct starea noastră sufletească, de aceea este important să găsim întotdeauna cel mai bun ambient pentru a ne simţi bine.

Cum ar fi să te poţi bucura întotdeauna de mirosul tău preferat?

Imaginează-ţi că ajungi acasă după o vacanţă şi în casa ta miroase a proaspăt, sau ca şi cum ai merge printre flori. Sau că în fiecare zi te trezeşte o suavă aromă de briză marină, de iarbă recent tăiată, de câmp de flori de lavandă, etc., nu ar fii minunat? Starea de bine stă în aerul pe care-l inspirăm.

Ştiaţi că....?

Simţul olfactiv se măreşte când se inhalează cu forţă, deoarece multe substanţe ajung la receptorii din nas.

Mirosul nostru devine mai debil odată cu trecerea timpului când îmbătrânim.

Mirosul este unicul nostru simţ care va fi întotdeauna activ.

Pentru a vă simţi bine ieşiţi în natură, bucuraţi-vă de tot ce vă înconjoară, apreciaţi şi respectaţi tot ceea ce întâlniţi, astfel pacea şi armonia vă îmbrăţişează, ridicându-vă pe culmi înalte.