Cu cine se va consulta Victor Ponta pentru a propune noi şefi la Parchet şi DNA

În calitate de ministru interimar al Justiţiei, Victor Ponta are în plan să propună noi procurori pentru şefia Parchetului General şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după cum a anunţat liderul PSD marţi seară.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), sediul central. (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
27.03.2013

În calitate de ministru interimar al Justiţiei, Victor Ponta are în plan pe viitor să propună noi procurori pentru şefia Parchetului General şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după cum a anunţat liderul PSD marţi seară. Premierul a mai precizat că va pune în practică acest demers în urma unor discuţii cu preşedintele Băsescu şi membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Iniţial, premierul a susţinut la RTV că este foarte posibil să înainteze el aceste propuneri, pentru că ulterior să vorbească cu o mai mare certitudine despre acest subiect.

"Este foarte posibil, dar numai în condiţiile în care vor avea o discuţie cu reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii şi cu preşedintele ţării, în aşa fel încât să existe un acord între cele trei părţi implicate de lege ", a declarat Victor Ponta.

Premierul a fost apoi întrebat dacă se va opta pentru formula în care ministrul interimar propune, CSM emite avizul şi preşedintele semnează sau va fi organizat un concurs, variantă preferată de Comisia Europeană.

Şeful Guvernului a răspuns că, dacă există un acord între cele trei părţi implicate, şi Comisia Europeană va saluta acest acord.

"După ce o să am o discuţie cu secţia de procurori a CSM şi cu preşedintele, că acesta este circuitul, o să spun pe cine pot propune şi pe cine nu", a precizat Ponta.

Liderul PSD a mai precizat însă că ideea numirii doar a unor procurori care au rezolvat dosare mari importante este "o poveste", care nu a fost respectată nici în cazul fostului procuror general Laura Kovesi.

Ministrul Mona Pivniceru îşi dă demisia

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, va demisiona miercuri din funcţie, iar interimatul va fi asigurat de premier, a anunţat prim-ministrul Victor Ponta.

"Doamna ministru Mona Pivniceru şi-a exprimat dorinţa ca, ulterior şedinţei de guvern de mâine, 27 martie 2013, să nu mai deţină această funcţie în cadrul Executivului, pentru a evita orice interpretare de posibil conflict de interese având în vedere că domnia sa va ocupa postul de judecător la Curtea Constituţională. Astfel, în cursul zilei de astăzi, prim-ministrul Victor Ponta a avut o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu şi au convenit ca prim-ministrul să preia interimatul, urmând ca şeful Executivului să facă, în maximum 45 de zile, în conformitate cu legile în vigoare, o nouă propunere pentru portofoliul Justiţiei", se arată într-un comunicat al Guvernului.

Victor Ponta va prelua imediat conducerea Ministerului Justiţiei, măsură pe care a discutat-o marţi cu preşedintele Traian Băsescu. Numirea Monei Pivniceru pe postul de judecător la Curtea Constituţională a fost aprobată de Senat, iar în luna iunie fostul ministru va prelua postul de la CC.

În urma votului dat de plenul Senatului, Mona Pivniceru, propusă de PNL, a fost numită marţi judecător la Curtea Constituţională, întrunind 99 de voturi "pentru" şi 33 de voturi "împotrivă". Contracandidaţii săi, Gheorghe Iancu, propus de PDL, şi Florina Jipa, candidatul PPDD, au primit 16 voturi "pentru" şi 116 "împotrivă", respectiv 17 voturi "pentru" şi 115 "împotrivă".

Votul a fost secret, pe buletine, iar mandatul judecătorului desemnat de Senat în CC Ion Predescu urmează să se încheie în luna iunie.

Comisia juridică a Senatului a avizat favorabil marţi dimineaţă numirea Monei Pivniceru într-un post de judecător la Curtea Constituţională a României din partea acestui for legislativ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor