Zgonea: Am ţinut cont de observaţiile ANI, DNA şi Parchet în modificarea Statutului, aşa cum a cerut CE

Valeriu Zgonea (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Epoch Times România
30.01.2013

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat miercuri că prin modificările statutului deputaţilor şi senatorilor ”se aduc clarificări exact acolo unde au fost făcute menţiuni de către Comisia Europeană”, iar Parlamentul a ţinut cont de propunerile făcute de ANI, Parchetul General şi DNA.

”Modificările aduse săptămâna trecută Statutului deputaţilor şi senatorilor aduc clarificări exact acolo unde au fost făcute menţiuni de către Comisia Europeană. Am adoptat reguli clare în ceea ce îi priveşte pe parlamentarii găsiţi în stare de incompatibilitate, am prevăzut sancţiuni pentru cei care sunt în conflict de interese şi am adus lămuriri în privinţa situaţiilor de imunitate”, explică Zgonea într-o postare pe blogul său.

El a mai susţine că referitor la statutul senatorului şi deputatului, Parlamentul a cerut un punct de vedere ANI, Parchetului General şi DNA, iar completările aduse de acestea au fost cuprinse în forma finală a statutului.

”Pentru modificările aduse Statutului, am cerut puncte de vedere din partea Agenţiei Naţionale de Integritate, a Parchetului General şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar observaţiile acestor instituţii au fost preluate în forma finală a Statutului”, mai susţine preşedintele Camerei Deputaţilor.

Mai mult, social-democratul mai precizează că ”angajamentul lor este unul ferm privind susţinerea instituţiilor care au atribuţii în domeniul combaterii corupţiei” şi ”de asemenea, vor sancţiona fără rezerve cazurile de incompatibilitate şi conflict de interese, cu respectarea prevederilor constituţionale şi statutare”.

”Consider că modificările aduse Statului contribuie la simplificarea procedurilor parlamentare şi la creşterea transparenţei în relaţia cu celelalte instituţii fundamentale ale statului. În acelaşi timp, aceste modificări deschid calea unor modificări legislative ulterioare, cum ar fi introducerea unui Cod de Conduită al parlamentarului”, mai subliniază acesta.

”În încheiere aş dori să salut poziţia Comisiei cu privire la îndeplinirea de către România a condiţiilor tehnice pentru aderarea la Spaţiul Schengen”, conchide pesedistul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor