CSM, pus la punct de CEDO. Ce se întâmplă cu deciziile în materie disciplinară
alte articole
Deciziile luate de Curtea Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în privinţa unor cazuri din Portugalia vor afecta în mod direct modul în care funcţionează Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din ţara noastră.
Până acum instanţele se puteau pronunţa doar în privinţa procedurii atunci când pe masa lor ajungeau deciziile luate de CSM în materie disciplinară. Potrivit CEDO, aceste cazuri vor putea fi judecate de instanţe şi pe fond, iar deciziile definitive vor trebui implementate de CSM.
"Prin hotărârile pronunţate în 21 iunie 2016 în afacerile Ramos Nunes de Carvalho E Sá c. Portugalia şi Tato Marinho Dos Santos Costa Alves Dos Santos şi Figueiredo c. Portugalia, privitoare la o procedură disciplinară similară din punct de vedere al legislaţiei aplicabile cu cea română, CEDO a stabilit că sunt încălcate prevederile art. 6 din Convenţie.
În principal, s-a constatat că, în condiţiile în care CSM-ul este departe de a fi o instanţă independentă şi imparţială în materie disciplinară, era necesar ca instanţa de judecată competentă să judece recursul contra hotărârii CSM să aibă competenţa de a se pronunţa şi asupra aspectelor de fapt, nu doar a celor de drept.
În egală măsură, s-a considerat că procedura este inechitabilă întrucât instanţa supremă nu avea posibilitatea legală de administrare a probei testimoniale pentru a reaprecia starea de fapt reţinută de CSM", arată casa de avocatură Chiriţă şi Asociaţii
Textul integral al celor două hotărâri este disponibil aici şi aici.