CSM dezbate proiectul de lege ce permite amânarea proceselor marilor corupţi

CSM ia în discuţie, astăzi, proiectul de lege prin care procesele penale pot fi suspendate dacă există o sesizare de neconstituţionalitate adresată Curţii Constituţionale.
Adrian Bordea, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi Gheorghe Muscalu, vice-preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) (Epoch Times România)
Loredana Diacu
16.01.2014

CSM ia în discuţie, astăzi, proiectul de lege prin care procesele penale pot fi suspendate dacă există o sesizare de neconstituţionalitate adresată Curţii Constituţionale.

Iniţiativa legislativă ce permite amânarea cu luni de zile a proceselor penale a fost înregistrată la Camera Deputaţilor pe 12 decembrie, la numai două zile după marţea neagră a Parlamentului, când deputaţii au votat modificări ale Codului Penal ce urmau să îi pună deasupra legii pe parlamentari şi pe funcţionarii publici şi au încercat să adopte şi legea amnistiei şi graţierii, considerată de asemenea o dedicaţie pentru marii corupţi aflaţi în închisori.

În baza ei, judecarea unei cauze se suspendă pe perioada judecării excepţiei de neconstituţionalitate. Suspendarea încetează doar după ce Curtea Constituţională decide dacă admite sau nu excepţia de neconstituţionalitate.

Proiectul de lege a fost semnat de 13 deputaţi din toate partidele USL şi afiliate USL: de la PSD, PNL, PP-DD, UDMR.

Prevederea asupra căreia va decide astăzi CSM a fost eliminată din lege în 2010 tocmai pentru că s-a constatat că excepţia de neconstituţionalitate a fost folosită de avocaţi pentru a tergiversa până la prescripţie dosarele inculpaţilor

În opinia DNA, măsura va avea consecinţe negative asupra operativităţii şi rapidităţii cu care se soluţionează dosarele de corupţie: „Există şi anterior şi au fost foarte multe dosare de corupţie şi crimă organizată care erau amânate din cauza acestei dispoziţii. Ţi se invoca excepţie de neconstituţionalitate, ţi se ducea dosarul la Curte, dura un an, un an şi jumătate până se pronunţa Curtea. După ce această dispoziţie a fost modificată şi nu se mai suspendă cauzele, am văzut dosare care s-au finalizat în perioade scurte de timp. Reintroducerea unei astfel de consecinţe ar avea consecinţe nefaste asupra operativităţii şi rapidităţii cu care se soluţionează dosarele de corupţie“, a afirmat Kovesi, la Adevărul Live.

Reamintim că CSM au declarat ieri neconstituţionale modificările aduse Codului Penal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor