CSAT a desecretizat hotărârea referitoare la privatizarea CFR Marfă

Războiul mediatic pe tema asumării răspunderii pentru privatizarea CFR Marfă pare să se apropie de un final. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a publicat hotărârea referitoare la proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea strategiei de privatizare a CFR Marfă, din care rezultă că privatizarea CFR Marfă "se află în responsabilitatea Ministerului Transporturilor şi Guvernului."
Preşedintele Traian Băsescu. (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
31.07.2013

Războiul mediatic pe tema asumării răspunderii pentru privatizarea CFR Marfă pare să se apropie de un final. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a publicat hotărârea referitoare la proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea strategiei de privatizare a CFR Marfă, din care rezultă că privatizarea CFR Marfă "se află în responsabilitatea Ministerului Transporturilor şi Guvernului."

“Modalitatea concretă şi procedura de privatizare se află în responsabilitatea Ministerului Transporturilor şi Guvernului" se stipulează în hotărârea CSAT.

Hotărârea Consiliului Suprem de apărare a Ţării a fost publicată miercuri, după ce războiul declaraţiilor legate de privatizarea CFR Marfă a ajuns astăzi la paroxism, Ponta declarând public că "şeful statului sabotează România".

Redăm mai jos conţinutul documentului CSAT din 5 februarie 2013, publicat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale:

"Consiliul Suprem de Apărare a Ţării hotărăşte:Art. 1 - Avizează proiectul de Hotărâre a Guvernului României pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă "CFR Marfă" S.A şi a madatului Ministerului Transporturilor pentru implementarea acesteia, nr DSN1/192 din 31.01.2013, anexă la prezenta hotărâre.

Art. 2 - Modalitatea concretă şi procedura de privatizare se află în responsabilitatea Ministerului Transporturilor şi a Guvernului României.

Art. 3 - Ministerul Transporturilor să includă în contractul de privatizare clauze potrivit cărora cumpărătorul se obligă, sub sancţiunea rezoluţiunii contractului şi plata unor daune interese, să menţină obiectul de activitate al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă "CFR Marfă" - S.A. şi să întreprindă toate măsurile necesare pentru îndeplinirea, de către Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă "CFR Marfă" - S.A., pe toată durata existenţă a acesteia, a obligaţiilor de natură strategică ce îi revin potrivit legislaţiei în vigoare, protocoalelor şi acordurilor naţionale şi internaţionale ( nevoile de apărare ale ţării, transportul trupelor şi materialelor militare, neîntrerupt pe timp de pace, în caz de calamităţi naturale, situaţii de criză şi de război, sau alte situaţii deosebite, angajamentele asumate de România prin Tratatul Atlanticului de Nord, convenţiile încheiate cu SUA)".

Vineri, Guvernul a anunţat că neformularea unei poziţii a CSAT în cazul contractului de privatizare a CFR Marfă se duce la blocarea privatizării, instituirea unui management privat şi restructurarea companiei.

Neformularea unei poziţii a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în cazul contractului de privatizare a CFR Marfă se va finaliza prin blocarea privatizării, instituirea unui management privat şi restructurarea companiei", anunţa Guvernul. De asemenea, guvernul mai afirmă - afirmaţie preluată şi susţinută de Ponta- că până în prezent, CSAT a avizat de trei ori privatizarea CFR Marfă.

În replică, preşedinţia a afirmat că CSAT nu a avizat niciodată un contract de privatizare după încheierea licitaţiei, răspunderea privatizării revenind executivului exclusiv.

Documentul publicat astăzi vine să sprijine afirmaţiile preşedintelui Băsescu. Din document reiese că CSAT a avizat [doar] proiectul Hotărârii Guvernului României pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă «C.F.R. Marfă» - S.A. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat acest proiect solicitând privatizarea cu un investitor strategic şi respectarea obligaţiilor pe care «C.F.R. Marfă» - S.A. le are faţă de mapn, NATO şi alte structuri de securitate DAR, conform articolului 2 din document, modalitatea concretă şi procedura de privatizare se află în responsabilitatea Ministerului Transporturilor şi a Guvernului României. Cu alte cuvinte, ministerul transporturilor şi guvernul au fost abilităţi să decidă cui, cum şi în ce condiţii va fi vândut CFR Marfă. Iar în prezent, atât ministerul transporturilor, cât şi guvernul sunt ambele conduse de Victor Ponta.

La şedinţa CSAT din 5 februarie au participat atât şeful statului cât şi premierul, ambii fiind deci familiarizaţi cu ceea ce conţine respectivul document. Cât despre decizia desecretizării documentului, potrivit Legii 182/2002 referitoare la protecţia informaţiilor clasificate, sunt două persoane care pot hotărî desecretizarea unei hotărâri a CSAT - şeful statului şi secretarul CSAT, a declarat astăzi pentru presă purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor