Preşedenţia: În atribuţiile CSAT nu intra avizarea vânzării CFR Marfă

Preşedintele Traian Băsescu. (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
26.07.2013

Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintele Traian Băsescu, a declarat vineri într-un comunicat de presă că în atribuţiile Consiliului Superior de Apărare al Ţării (CSAT) nu intra avizarea vânzării CFR Marfă şi l-a avertizat pe premierul Victor Ponta că ar trebui să se asigure cp această privatizare nu se transforme într-un nou eşec, aşa cum s-a întâmplat cu Oltchim.

Referitor la declaraţiile ministrului interimar al Transporturilor şi premier, domnul Victor-Viorel Ponta, făcute joi la Sibiu, potrivit căror CSAT ar fi avizat trei contracte de privatizare, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, face următoarea precizare:

„De la intrarea în vigoare a Legii nr. 415 din 27 iunie 2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi până în prezent, CSAT nu a avizat niciodată un contract de privatizare după încheierea procesului de licitaţie, acest lucru neintrând în atribuţiile CSAT.

Preşedintele României, Traian Băsescu, îl invită pe ministrul interimar al Transporturilor domnul Victor Ponta, să nominalizeze cele trei contracte de privatizare care, potrivit domniei sale, au primit avizul CSAT.

De asemenea, Ponta, este invitat să-şi asume responsabilitatea care decurge din funcţiile pe care le îndeplineşte în derularea privatizării companiei CFR Marfă SA. Având în vedere că domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta consideră că procesul de privatizare a CFR Marfă desfăşurat până în prezent este un succes, domnul preşedinte Traian Băsescu îl roagă pe domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta să depună toate eforturile necesare pentru ca această privatizare să nu se transforma într-un nou eşec de tip «Oltchim» care a afectat grav şi salariaţii şi compania Oltchim şi economia naţională”.

Poziţia lui Victor Ponta

Guvernul a aprobat miercuri Contractul de privatizare a CFR Marfă, iar premierul Victor Ponta a declarat că documentul va fi transmis Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), pentru a fi avizat.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Sibiu, că dacă CSAT nu avizează privatizarea CFR Marfă aceasta nu va mai avea loc, şi a precizat că anterior CSAT a avizat trei privatizări, ceea ce înseamnă că a "acţionat ilegal".

Întrebat de ce a solicitat avizarea privatizării CFR Marfă de către CSAT, având în vedere faptul că acest consiliu nu are atribuţii în acest sens, Victor Ponta a replicat: ”Dacă nu are competenţă CSAT-ul, dacă a avizat de trei ori până acum, înseamnă că de trei ori a acţionat ilegal. Dacă chiar nu are preşedintele nicio atribuţie despre CFR atunci, aşa pe româneşte, să tacă din gură. Dacă are şi dacă ştie ceva, e cel mai bun cadru, cadrul oficial, instituţional să ne spună, să nu ne lase să facem vreo greşeală, Doamne fereşte".

Premierul a susţinut că "dacă CSAT nu va aviza privatizarea CFR Marfă, nu facem privatizarea". "Planul B este management privat, restructurarea companiei şi încercarea de a o aduce acolo unde era în 2008, adică pe profit".

”Decizia Guvernului este consecventă cu procedura pe care a aprobat-o CSAT în ceea ce priveşte strategia de privatizare a CFR Marfă. Considerăm că, dacă CSAT s-a pronunţat în legătură cu această privatizare înainte de derularea sa, trebuie să se pronunţe şi cu privire la rezultatele negocierii. Din punctul de vedere al mai multor ministere, precum Ministerul Apărării Naţionale sau Ministerul Justiţiei, în baza legii, această companie este una strategică şi face obiectul atribuţiilor CSAT”, reiese dintr-un comunicat de presă al Guvernului.

Poziţia lui Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu afirma însă că obligaţia legală privind contractul de privatizare CFR Marfă revine exclusiv Guvernului şi Comitetului de Privatizare a CFR Marfă din cadrul Ministerului Transporturilor.

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Bogdan Oprea, face miercuri publică poziţia lui Traian Băsescu pe acest subiect: "Domnul prim-ministru Victor Ponta, aşa cum ne-a obişnuit, încearcă să fugă, din nou, de responsabilitate. Ar fi o ilegalitate ca CSAT să se pronunţe pe acest contract de privatizare. Aşa că îl rugăm respectuos pe domnul prim-ministru Victor Ponta să nu aştepte avizul CSAT după derularea procesului de privatizare pentru că domnul preşedinte Traian Băsescu nu va accepta să încalce legea.

Singurii care poate decide asupra acestui contract sunt ministrul interimar al Transporturilor, domnul Victor Ponta, prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor Ponta, şi Guvernul Victor Ponta. Altfel, recomandabil [este], în numele consecvenţei, ca domnul prim-ministru Victor Ponta să-şi asume răspunderea privatizării pentru care, în data de 20 iunie, îl felicita atât de călduros pe domnul ministru Relu Fenechiu. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, speră că domnul prim-ministru Victor Ponta să nu genereze un nou episod tip «Oltchim» cu ocazia privatizării CFR Marfă".

Bogdan Oprea a mai declarat că CSAT nu poate aviza contracte de privatizare, iar premierul Victor Ponta "nu cunoaşte obiectul de activitate al Consiliului". "Domnul prim-ministru Victor Ponta, deşi ocupă funcţia de vicepreşedinte al Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, nu cunoaşte obiectul de activitate al Consiliului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor