Criza politică din România: Parlamentul ca instrument (revista presei de limbă germană)

România  în Europa.
România în Europa. (The Epoch Times)

Ultimele evoluţii de pe scena politică românească şi suspendarea preşedintelui Traian Băsescu au dat naştere luni unei serii de comentarii în presa de limba germană, cele mai importante cotidiene austriece şi germane, precum Der Standard, Frankfurter Allgemeine Zeitung şi Financial Times Deutschland, acordând o atenţie deosebită recentelor evenimente de la Bucureşti.

Criza internă din România aduce cel puţin o clarificare, scrie Der Standard într-un articol intitulat 'Criza politică din România: Parlamentul ca instrument', subliniind că ultimele evoluţii din România scot la iveală slăbiciunile latente ale democraţiei. 'Nenumăraţi parlamentari se simt obligaţi faţă de ei înşişi, nu faţă de alegători: schimbă partide în funcţie de fracţiunea care le oferă mai mult de parcă ar fi pur şi simplu nişte unelte ale clientelismului', acuză sursa citată.

Der Standard scrie că nici conflictul dintre preşedinte şi premier nu este unul recent, aceasta datând dinaintea momentului în care social-democratul Victor Ponta a sosit la şefia guvernului. 'De fapt, despre echilibrul de puteri dintre şeful statului, guvern şi parlament se discută de ani de zile, aminteşte cotidianul citat. În principiu, România este o republică semi-prezidenţială, iar Traian Băsescu, preşedintele suspendat, nu face parte oficial din nici un partid. Însă preşedintele hotărăşte de ani buni politica PDL. În mod indirect, el guvernează de foarte mult timp', scrie Der Standard. Însă, deşi se aduc critici stilului autoritar şi dur al lui Traian Băsescu, şi actualul guvern a arătat, prin procedura de suspendare, că are lipsuri democratice, consemnează sursa citată.

Portalul de ştiri al postului austriac public de televiziune ORF scrie că procedura de suspendare a preşedintelui României, iniţiată de premierul Victor Ponta, împreună cu liberalii, a dat naştere unor critici aprinse nu numai din partea partenerilor europeni, dar şi a celor americani. Cu toate acestea, până în prezent socialiştii europeni s-au arătat reţinuţi, remarcă ORF.

Europarlamentarul Elmar Brok (CDU) a descris procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu drept o 'lovitură de stat', notează ORF, citând Deutschlandfunk. 'Nu am mai văzut până acum aşa ceva într-un stat care se declară democraţie', a declarat pentru Deutschlandfunk preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului European, Elmar Brok.

Într-un articol intitulat 'Aşa grăit-au puciştii', FAZ acuză că, dacă până în prezent, în România, politicienii corupţi trebuiau să se teamă pentru viitorul lor, noua guvernare de la Bucureşti a făcut în aşa fel încât pentru prima dată de la căderea comunismului nu mai există nici o diferenţă între partid şi stat. Va fi România 'orban-izată' aşa cum cred unii?, se întreabă jurnalistul Karl-Peter Schwarz de la FAZ, în finalul articolului său. Această comparaţie este neadecvată din cel puţin trei motive, notează jurnalistul german. În primul rând, în Ungaria, constituţia comunistă a fost înlocuită cu una nouă. În al doilea rând, Viktor Orban a venit la putere prin alegeri democratice, iar în al treilea rând guvernul premierului ungar a preluat conducerea după un guvern socialist care a ruinat din punct de vedere economic Ungaria. Pe de altă parte, consideră FAZ, guvernul conservator de la Bucureşti, prin programul său de austeritate, a ferit România de o adevărată catastrofă pe model grecesc.

Financial Times Deutschland notează reacţiile UE şi Washingtonului faţă de recentele evoluţii din România. Consiliul Europei (CoE) a însărcinat una dintre comisiile sale de experţi să examineze dacă procedura de destituire a preşedintelui declanşată vineri în România respectă normele europene democratice, notează FTD, adăugând că preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, se va întâlni joi cu premierul român Victor Ponta pentru a discuta despre această situaţie. În plus, FDP aminteşte că şi Viviane Reding, comisarul european pentru justiţie, s-a arătat îngrijorată de evoluţiile din România. După Ungaria, un alt nou membru al UE, România, este suspectat că ar încerca să limiteze echilibrul puterilor în stat, notează FDP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe