Financial Times Deutschland: Europa trebuie să ia atitudine faţă de situaţia din România

Premierul Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta. (THIERRY CHARLIER / AFP / GettyImages)

UE încearcă în aceste zile să salveze zona euro şi să redreseze situaţia din Grecia şi alte state membre, dar pericolul vine din România, comentează Financial Times Deutschland.

Lupta politică de la Bucureşti ar putea afecta masiv încrederea în Uniune, care trebuie să ia o poziţie fermă, în condiţiile în care evenimentele recente au depăşit standardele democratice normale. ”Credibilitatea Uniunii va fi în joc” în cazul în care nu ia atitudine ”evident, nu în favoarea unuia sau altuia dintre protagonişti, ci în ceea ce priveşte instituţiile şi procesele democratice, precum încălcarea legislaţiei existente”, notează publicaţia.

În disputa cu preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta ”a schimbat regulile jocului în mod arbitrar, eliminând dreptul de veto al Curţii Constituţionale în privinţa suspendării preşedintelui. Separaţia puterilor - una dintre principalele trăsături ale statului de drept - a fost astfel subminată. Acest lucru nu trebuie să se întâmple”, comentează Financial Times Detuschland.

Publicaţia se întreabă dacă reacţiile de până acum ale UE şi ale Consiliului Europei sunt suficiente şi notează că există pericolul ca Bruxelles-ul să nu poată, încă o dată, să aibă o poziţie comună, din cauza partizanatelor politice, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Ungariei.

”Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz (SPD), a declarat că nu vede în procedurile folosite de Ponta o încălcare a regulilor UE. Se poate specula dacă Schulz ar fi avut o poziţie mai critică în cazul în care Ponta nu ar fi fost de stânga, ci un politician conservator”, subliniază FTD.