Ce consecinţe are intrarea în şomaj tehnic a guvernului SUA

Războiul dintre republicanii, care se opun reformei sănătăţii cunoscute sub numele de Obamacare, şi democraţii care nu vor creşterea plafonului de datorie al SUA a dus la eşecul neadoptării bugetului. Instituţiile guvernului federal sunt închise, angajaţii trimişi în concediu fără plată, iar credibilitatea superputerii americane în lume are de suferit.
Preşedintele american Barack Obama, 4 septembrie 2013 (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)
Matei Dobrovie
11.10.2013

Războiul dintre republicani, care se opun reformei sănătăţii cunoscute sub numele de Obamacare, şi democraţii care nu vor creşterea plafonului de datorie al SUA a dus la eşecul neadoptării bugetului. Instituţiile guvernului federal sunt închise, angajaţii trimişi în concediu fără plată, iar credibilitatea superputerii americane în lume are de suferit.

Mai întâi republicanii au respins proiectul de buget în Camera Reprezentanţilor unde sunt majoritari, susţinând că îl vor adopta doar dacă reforma sănătăţii a lui Obama va fi amânată sau lipsită de finanţare. Preşedintele Obama şi democraţii nu aveau cum să renunţe la unele dintre pietrele de temelie ale realegerii din 2012, ci i-au acuzat pe republicani de şantaj şi extorcare la adresa populaţiei.

De partea lor, republicanii au refuzat să aprobe o creştere a plafonului de datorie a SUA, dacă această măsură nu este însoţită de reduceri de cheltuieli şi alte concesii. Acest blocaj este un risc major nu doar pentru America. Dacă SUA vor intra în incapacitate de plată, şocul acesta va afecta şi economiile din Europa şi Asia.

Pe de altă parte, intrarea în şomaj tehnic a personalului instituţiilor aflate în subordinea guvernului federal are implicaţii pe termen scurt asupra funcţionării diplomaţiei. Pregătirea unor acorduri comerciale va fi întârziată.

Preşedintele Obama şi-a anulat deplasarea la summitul APEC (Asia Pacific Economic Cooperation), trimiţând mesajul partenerilor regionali că SUA nu sunt serioase în privinţa întăririi prezenţei lor în regiune, un mesaj de care Beijingul s-a grăbit să profite. ”În contextul creşterii tendinţelor protecţioniste în regiunea Asia-Pacific şi cu o Chină tot mai activă în proiectarea influenţei economice în regiune, susţinerea americană pentru Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) este crucială”, arată Erik Brattberg, cercetător asociat la Center for Transatlantic Relations din cadrul Universităţii Johns Hopkins, într-un articol publicat de CNBC. Obama a pierdut o oportunitate de a avansa personal acordul comercial regional şi de a întări legăturile de afaceri ale SUA cu trei economii emergente importante: Indonezia, Malaezia şi Filipine.

Şi negocierile cu Uniunea Europeană referitoare la zona de liber schimb UE-SUA, prin Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), au fost afectate pentru că oficialii americani însărcinaţi cu comerţul urmau să se întâlnească cu omologii lor europeni la Bruxelles pentru a doua rundă a negocierilor, dar întâlnirea a fost amânată. Pe de altă parte, ”închiderea” guvernului SUA va afecta şi următoarele întâlniri ale FMI şi Băncii Mondiale la Washington. Capacitatea guvernului SUA de a avansa interesele americane în aceste întâlniri, cu resurse scăzute de personal, este pusă sub semnul întrebării. Dacă politicienii, republicani şi democraţi, nu vor lăsa la o parte divergenţele politice şi ideologice pentru a pune capăt actualului blocaj, abilitatea SUA de a furniza un leadership economic global va subminată nu doar acasă, ci şi în restul lumii.

În plan diplomatic, secretarul de stat pentru afaceri politice Wendy Sherman anunţa, în Comisia de relaţii externe din Senat, că ”abilitatea SUA de a pune în aplicare sancţiunile economice împotriva Iranului este afectată semnificativ de shutdown”.

Cum să aibă aliaţii SUA încredere că Obama va rămâne ataşat de chestiunea siriană sau că va găsi modalităţi eficiente de a împiedica Iranul să dezvolte bomba nucleară, dacă el nu poate ajunge la un compromis care să împiedice suspendarea activităţilor instituţiilor guvernamentale?

Închiderea guvernului trimite un semnal foarte negativ în legătură cu fiabilitatea SUA ca partner internaţional, ba chiar subminează autoritatea Americii de superputere, care dă tonul în lume. SUA, care se dezangajează tot mai mult din Europa, cerându-le aliaţilor să-şi asume sarcina asigurării propriei securităţi, şi care a declarat că se reorientează spre Asia-Pacific, dă impresia de partener pe care nu te poţi baza. Ce să mai vorbeşti despre o intervenţie militară în Siria, cu care Obama ameninţa până nu demult, deşi nici în această privinţă Congresul nu era de acord, când nu poţi trece un buget pe plan intern?

Cum să aibă aliaţii SUA încredere că Obama va rămâne ataşat de chestiunea siriană, în sensul ajungerii la o soluţie politică, sau că va găsi modalităţi eficiente de a împiedica Iranul să dezvolte bomba nucleară, dacă el nu poate ajunge la un compromis care să împiedice suspendarea activităţilor instituţiilor guvernamentale? Ce lecţii de bună guvernare mai poate să dea SUA unor state care abia fac paşi timizi pe drumul tranziţiei către democraţie?

Dincolo de aceste întrebări privind credibilitatea SUA în lume, actualul blocaj riscă să aibă un efect de bumerang asupra economiilor europene şi asiatice pe măsură ce se apropie data de 17 octombrie, până la care SUA trebuie să-şi mărească plafonul de datorie pentru a nu intra în incapacitate de plată şi pentru a-şi putea plăti datoria externă scadentă. Deja au crescut dobânzile la bondurile americane cu perioadă scurtă de maturizare, ca semn al faptului că investitorii le consideră mai puţin sigure.

În plus, peste două milioane de angajaţi federali se vor confrunta cu amânarea salariului iar 800.000 dintre ei ar putea să nu-şi mai primească banii niciodată. Economiştii prognozează că trimiterea masivă a angajaţilor în concediu fără plată va duce la o reducere a creşterii economice din PIB cu 0,3% în cel de-al patrulea semestru.

Pe de altă parte, şi serviciile de securitate vor fi afectate de actualul blocaj. Cu 70% dintre angajaţii Naţional Security Agency trimişi în concediu, unii oficiali au avertizat Congresul că securitatea naţională ar putea fi pusă în pericol pentru că se creează ”un dreamland pentru serviciile străine ale altor ţări de a recruta”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor