Criza datoriei în Europa riscă să monopolizeze summitul G20

Europenii, începând cu Germania, se vor afla sub presiunea partenerilor lor cu ocazia summitului G20, ce urmează să se desfăşoare la începutul săptămânii viitoare la Los Cabos (sud-vestul Mexicului), deşi autorităţile ţării gazdă şi-ar dori ca reuniunea la vârf să nu fie monopolizată de criza europeană, scrie joi, într-un comentariu, agenţia de presă France Presse.
(photos.com)
Epoch Times România
14.06.2012

Europenii, începând cu Germania, se vor afla sub presiunea partenerilor lor cu ocazia summitului G20, ce urmează să se desfăşoare la începutul săptămânii viitoare la Los Cabos (sud-vestul Mexicului), deşi autorităţile ţării gazdă şi-ar dori ca reuniunea la vârf să nu fie monopolizată de criza europeană, scrie joi, într-un comentariu, agenţia de presă France Presse.

'Toate părţile cred că Europa este capabilă să rezolve criza datoriilor suverane', şi-a exprimat miercuri convingerea purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Liu Weimin.

Dar în spatele acestor cuvinte liniştitoare, liderii americani şi chinezi sunt îngrijoraţi de consecinţele crizei prelungite din Europa asupra creşterii economice globale, a cărei încetinire se confirmă, notează AFP.

China a fost obligată să-şi reducă rata dobânzii de referinţă pentru prima data după 2008, în scopul de a stimula creşterea economică. În Brazilia, creşterea a încetinit brusc în primul trimestru al acestui an. În India, după aproape un deceniu de creştere economică de aproape de 9%, analiştii se tem de o revenire a ţării la o rată de creştere de 5% - 6%, insuficientă însă pentru combaterea sărăciei care afectează milioane de familii.

În ceea ce priveşte SUA, care păreau să cunoască o redresare, şi acestea manifestă semne de slăbiciune spre disperarea preşedintelui Barack Obama, în campanie pentru un nou mandat la Casa Albă.

Dintr-o dată ochii s-au întors spre europeni, acuzaţi că întreţin austeritatea care face să se agraveze criza începută în decembrie 2009 la Atena, înainte de a peregrina la Dublin şi Lisabona. Ultima victima a acestui domino infernal este Spania, unde guvernul a acceptat cu greu un împrumut de 100 miliarde de euro pentru băncile sale, ceea nu a impresionat însă pieţele.

Preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a purtat de asemenea convorbiri telefonice miercuri cu preşedintele francez Francois Hollande şi apoi cu preşedintele Barack Obama despre criza din Europa.

Zona euro are 'trei luni' pentru a convinge că poate fi salvată, a avertizat săptămâna aceasta directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde.

Din acest punct de vedere, liderii europeni vor avea o primă ocazie să discute la Los Cabos, staţiune balneară în extremitatea sudică a Mexicului, înaintea summitului european de la sfârşitul lunii iunie.

Astfel, propunerile cancelarului german Angela Merkel, spre care converg numeroase aşteptări, vor fi în special analizate. SUA, ţările emergente, dar şi cele europene, încurajează Berlinul să accepte concesii pentru a stimula creşterea economică. Angela Merkel se opune, privilegiind soluţia reformelor pe termen lung, fără ca disciplina bugetară să fie în vreun fel afectată.

Rezultatele din Germania 'au arătat că aceasta este calea cea dreaptă', a dat asigurări Angela Merkel săptămâna aceasta, subliniind că reformele au 'nevoie de timp' pentru a-şi spune cuvântul asupra creşterii economice.

Franţa şi alte ţări europene, cum ar fi Italia, sunt în favoarea iniţiativelor rapide. Dezbaterea asupra creşterii economice va avea loc în Europa şi nu este vorba de a căuta parteneri din G20 pentru a influenţa o dezbatere europeană, au asigurat autorităţile franceze.

Mexicul speră, de asemenea, să evite ca problema crizei europene să monopolizeze ordinea de zi a summitului.

'Scopul nostru este nu de a circumscrie sau a reduce ordinea de zi a G20 la tema europeană. Obiectivul nostru este de a extinde mai mult ordinea de zi', a declarat marţi preşedintele mexican Felipe Calderon. Creşterea resurselor FMI, deja prevăzută, va constitui unul dintre subiectele abordate la summitul de la Los Cabos, a declarat el.

Ţările bogate şi cele emergente din cadrul G20 au promis la sfârşitul lunii aprilie la Washington o creştere a resurselor financiare ale Fondului de peste 430 miliarde dolari.

Agenda lucrărilor reuniunii de la Los Cabos riscă să fie însă bulversată de Grecia, la fel ca la summitul din noiembrie de la Cannes, în sud-estul Franţei. Grecii vor ieşi duminică la vot pentru alegerile parlamentare văzute ca un referendum cu privire la apartenenţa lor sau nu la zona euro.

'Dacă alegerile elene vor merge prost, va fi nevoie de o reacţie', însă nu va fi 'nici alb, nici negru', a avertizat un înalt responsabil european, potrivit agenţiei de presă menţionate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor