Foşti oficiali occidentali, implicaţi în evenimentele din 1999, au afaceri profitabile în Kosovo

Foşti oficiali americani şi europeni în timpul bombardamentelor NATO asupra Iugoslaviei din 1999, precum Madeleine Albright, Wesley Clark sau Bernard Kouchner, sunt în prezent membri în conducerile unor companii care derulează afaceri profitabile în Kosovo, scrie Blic.
Fostul secretar de stat al SUA, Madeleine Albright. (arhivă). (PHILIPPE LOPEZ / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.06.2012

Foşti oficiali americani şi europeni în timpul bombardamentelor NATO asupra Iugoslaviei din 1999, precum Madeleine Albright, Wesley Clark sau Bernard Kouchner, sunt în prezent membri în conducerile unor companii care derulează afaceri profitabile în Kosovo, scrie Blic.

Ultimul care a realizat că revenirea în Kosovo ar putea fi foarte profitabilă este generalul în rezervă Wesley Clark, comandantul suprem al trupelor aliate din Europa în timpul bombardamentelor asupra Iugoslaviei, în 1999. Clark, care este directorul unei companii canadiene din sectorul energetic, NVDT, a cerut, recent, autorităţilor de la Priştina o licenţă pentru exploatarea rezervelor de cărbune.

Când mass-media de la Priştina se referă la foşti oficiali ca ”prieteni ai Kosovo” înseamnă că aceştia sunt pe statul de plată al autorităţilor din provincie. ”Asta înseamnă fie bani, fie privilegii pentru a-şi derula afacerile în Kosovo”, potrivit unor surse citate de Blic.

Bernard Kouchner, fost şef al misiunii ONU în Kosovo, este căsătorit cu o albaneză, dar sursele citate susţin că nu acesta este singurul motiv pentru care fostul ministru francez de externe efectuează vizite frecvente în Kosovo. Se bănuieşte că Bernard Kouchner ar avea afaceri aici. Fostul şef al Misiunii de Verificare a OSCE în Kosovo, William Walker, este văzut şi el destul de des prin Priştina.

Primul comandant al KFOR, generalul britanic Michael Jackson, s-a reîntors după 12 ani în provincie, în calitate de preşedinte al Core Management Group.

Stven Schook, fostul adjunct al UNMIK (Misiunea ONU in Kosovo), este consilier al formaţiunii conduse de Ramush Haradinaj, în schimbul unui tarif ”uriaş”. Colegul său din UNMIK Jock Covey deţine o funcţia importantă la Bothel, o companie care construieşte drumuri în Kosovo şi Albania.

Şi Madeleine Albright, secretar de stat în 1999, este prezentă în Kosovo, prin intermediul companiei Madeleine Group care deţine acţiuni la unul dintre principalii operatori de telefonie mobilă, Ipko Net.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor