Rusia-UE, un parteneriat dificil

Vara care a început şi împreună cu ea sezonul turistic nu le-au adus ruşilor reuşitele mult aşteptate în direcţia relaţiilor cu Europa: speranţele la o rapidă anulare a regimului de vize cu ţările participante ale acordului Schengen nu s-au îndreptăţit, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
(photos.com)
Epoch Times România
14.06.2012

Vara care a început şi împreună cu ea sezonul turistic nu le-au adus ruşilor reuşitele mult aşteptate în direcţia relaţiilor cu Europa: speranţele la o rapidă anulare a regimului de vize cu ţările participante ale acordului Schengen nu s-au îndreptăţit, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Tema privind vizele a fost una dintre cele mai importante dezbătute în timpul summitului UE-Rusia care s-a desfăşurat la Sankt Petersburg la începutul lunii. Divergenţele dintre părţi s-au oglindit şi în discursurile publice ale participanţilor la reuniune. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin le-a solicitat în mod insistent partenerilor europeni să soluţioneze problema vizelor, subliniind aspiraţia ruşilor la contacte extinse cu Europa în toate domeniile: cultural, turistic şi al afacerilor. La rândul lor, preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, radiau optimism şi subliniau că părţile trebuie doar să rezolve 'nişte probleme de ordin tehnic'.

În realitate, progresul s-a remarcat doar în ceea ce priveşte numărul de călătorii efectuate de cetăţenii ruşi în Europa şi de cei ai UE în Rusia. Acest lucru are legătură în primul rând cu faptul că UE este principalul partener comercial al Rusiei. După cum precizează Nezavisimaia Gazeta, jumătate din exporturile ruseşti iau drumul Europei. Tradiţionale sunt relaţiile culturale ale Rusiei cu ţările europene, care sunt şi obiect de interes pentru numeroşi turişti ruşi. Anul trecut, vize pentru spaţiul Schengen au obţinut 5,6 milioane de ruşi, peste jumătate fiind singulare.

Cu toate acestea, o înlesnire reală a regimului de vize nu a avut loc. Nu a fost înregistrat nici măcar acordul privind anularea necesităţii de obţinere a vizei de către anumite categorii de cetăţeni ruşi (diplomaţi, oameni de ştiinţă, oameni de afaceri). Negocierile s-au împotmolit în problema paşapoartelor de serviciu de care se folosesc de obicei înalţii funcţionari de stat. În opinia Bruxellesului, statul rus eliberează prea multe asemenea paşapoarte, inclusiv directorilor de companii de stat, iar împotriva acestui lucru s-ar pronunţa 'unele ţări membre ale UE'.

În ceea ce priveşte regimul fără vize, în timpul summitului UE-Rusia din decembrie anul trecut au fost fixaţi mai mulţi 'paşi comuni'. Totodată, Bruxellesul nu doreşte să considere aceşti paşi o 'foaie de parcurs' legată de termene concrete. Paşii puşi de acord obligă Moscova nu doar să-i primească înapoi pe cetăţenii ruşi care ai intrat ilegal pe teritoriul UE, ci să şi asigure caracterul ermetic al graniţelor ruseşti, pentru contracararea imigraţiei ilegale şi traficului de droguri, precizează cotidianul rus.

Pentru Rusia şi UE problema vizelor nu arată la fel, constată cotidianul rus, precizând că fluxul de persoane care vin în Rusia din ţări ale UE este cu mult mai mic decât cel al ruşilor care călătoresc în ţări ale UE. Bruxellesul nu suportă presiuni din partea populaţiei din UE în vederea înlesnirii regimului de vize pentru zona Schengen. Mai degrabă dimpotrivă: recent, în timpul reuniunii la nivel de miniştri de externe ai ţărilor din UE a fost acordat dreptul ca unele ţări să instituie un control la graniţele lor interne.

Potrivit Nezavisimaia Gazeta, problema vizelor ar putea deveni pentru relaţiile dintre UE şi Rusia ceva asemănător cu renumitul amendament Jackson-Vanik din legislaţia comercială americană: anularea vizelor ar putea dura mult şi bine.

De altfel, în relaţiile dintre Moscova şi Bruxelles problema vizelor nu este singura. Nu există progres nici în ceea ce priveşte activitatea de elaborare a noului tratat de partaneriat care să-l înlocuiască pe cel vechi, care nu mai este în vigoare din 2007.

Între timp, UE este pentru Rusia cel mai important partener: de la relaţiile comercial-economice până la schimburile culturale. Cu toate acestea, promovarea acestor schimburi nu depinde atât de procesul de negocieri cu Bruxellesul, cât de dezvoltarea relaţiilor cu ţări europene concrete. Tocmai acest lucru va continua să determine ritmul de dezvoltare a relaţiilor dintre Rusia şi Europa, conchide Nezavisimaia Gazeta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor