În Europa, se înmulţesc dispozitivele „baby box” - cutiile pentru abandonarea nou-născuţilor

La intrarea în spitale, în pieţele din faţa primăriilor, a bisericilor sau pe străzile foarte circulate se pot observa, în unele ţări europene, un fel de cutii mari cu pereţi din sticlă, adesea vopsite în galben aprins.
. (Maria Matyiku / Epoch Times)
Epoch Times România
13.06.2012

La intrarea în spitale, în pieţele din faţa primăriilor, a bisericilor sau pe străzile foarte circulate se pot observa, în unele ţări europene, un fel de cutii mari cu pereţi din sticlă, adesea vopsite în galben aprins. În interior, un pătuţ cu încălzire automată, o cameră de luat vederi şi un semnal de alarmă conectat la cel mai apropiat centru medical. Pe uşă a fost lipit modul de folosire al acestor dispozitive speciale numite „baby box”, arată ziarul Le Monde în ediţia de marţi.

Astfel de dispozitive existau şi în Evul Mediu. Ele sunt destinate părinţilor nevoiaşi care vor să-şi abandoneze nou-născuţii într-un anonimat deplin, iar numărul lor este din ce în ce mai mare în Europa, astfel încât Naţiunile Unite trag un semnal de alarmă.

Acest sistem dispăruse totuşi din Europa de mai bine de un secol, dar mediatizarea unor cazuri revoltătoare, precum abandonarea nou-născuţilor în pubele, a readus în actualitate această practică medievală. Germania este prima ţară care a reintrodus acest sistem, în aprilie 2000. De atunci, alte zece ţări europene l-au adoptat, printre care Italia, Elveţia, Polonia. În prezent, câteva sute de astfel de boxe au fost instalate pe Bătrânul continent.

Modul de funcţionare este simplu. În majoritatea ţărilor care folosesc aceste sisteme, părintele care-şi abandonează, în mod anonim, copilul în aceste cutii are la dispoziţie opt săptămâni ca să se răzgândească. Centrele medicale îi verifică identitatea datorită amprentelor digitale prelevate de pe nou-născut. După acest termen, se declanşează procedura clasică de adopţie.

Aplicarea acestui sistem este foarte controversată, din punct de vedere etic şi legal. Susţinătorii acestei practici sunt adesea cei care militează împotriva avortului. Diferite grupuri religioase sau partide politice de dreapta afirmă astfel că dispozitivul 'protejează dreptul copilului la viaţă' şi salvează 'sute de nou-născuţi'. Din 2000, aproape 400 de copii au fost abandonaţi în acest mod.

Naţiunile Unite şi-au exprimat în nenumărate rânduri îngrijorarea faţă de acest sistem, deoarece el încalcă dreptul fundamental al unui copil de a-şi cunoaşte părinţii. Comitetul însărcinat cu supravegherea aplicării Convenţiei internaţionale cu privire la drepturile copilului consideră într-adevăr că aceste 'baby boxes' încalcă 'dreptul copilului de a-şi cunoaşte părinţii şi de a fi îngrijit de aceştia'.

Convenţia cu privire la drepturile copilului stipulează, de asemenea, că 'în cazul în care un copil este lipsit în mod ilegal de toate sau de o parte din elementele constitutive ale identităţii sale, statele părţi vor asigura asistenţa şi protecţia corespunzătoare pentru ca identitatea acestuia să fie restabilită cât mai repede posibil'. Or, bebeluşii recuperaţi datorită acestor 'cutii' nu pot avea acces, odată deveniţi adulţi, la identitatea părinţilor lor.

De asemenea, sistemul ridică numeroase semne de întrebare. Un cercetător de la Universitatea Nottingham, Kevin Browne, a studiat acest fenomen timp de doi ani. Citat de The Guardian, el afirmă că 'în mod frecvent, bărbaţii sau apropiaţii sunt cei care abandonează copilul, ceea ce ridică semne de întrebare asupra situaţiei mamei şi a consimţământului ei pentru acest abandon'. Caracterul anonim al abandonului anihilează orice şansă pentru copil ca să fie crescut de alţi membri ai familiei.

În majoritatea ţărilor europene care au adoptat sistemul, aceste 'baby boxes' suplinesc lipsa unei legislaţii clare cu privire la dreptul de abandonare a unui copil şi chiar la dreptul de a avorta. Aproape întotdeauna ilegal, abandonul unui copil este o realitate care nu poate fi ignorată.

În Franţa, nu se pune această problemă. O femeie are dreptul să nască în secret şi să-şi abandoneze imediat după naştere copilul. Copilul astfel născut, atunci când ajunge la vârsta la care se consideră că are discernământ şi cu acordul reprezentanţilor legali, poate avea acces la informaţiile lăsate de părinţi la naştere. Dar nici acest sistem nu este unanim acceptat şi mulţi cer suprimarea lui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor