Criza berlineză evitată pentru 2 săptămâni: Merkel ajunge la un compromis cu CSU privind imigranţii
alte articole
Cancelarul german Angela Merkel a reuşit pe moment să evite o potenţială criză guvernamentală în Berlin acceptând luni un compromis referitor la cele mai recente cereri vizând imigraţia ale partenerului din Marea Coaliţie, Uniunea Creştin-Socială (CSU).
Ministrul german de Interne şi lider al CSU, Horst Seehofer, a cerut ca Germania să respingă imigranţii care deja au fost înregistraţi în altă ţară a Uniunii Europene – precum Italia sau Grecia -, unde ajung de regulă pentru prima dată după călătoriile efectuate din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord.
Merkel s-a opus acestei politici, deoarece nu doreşte anularea politicii uşilor deschise, în baza căreia Germania a primit peste un milion de imigranţi în 2015, pe când criza imigraţiei se afla în punctul maxim, precizează Express.co.uk.
Cancelarului i-au fost acordate două săptămâni pentru a rezolva situaţia înainte ca Seehofer să încerce să implementeze noi legi dure privind azilul. Cancelarul va folosi această perioadă pentru a discuta despre problema imigraţiei cu omologii săi din UE în cadrul unor întâlniri de mare profil.
Merkel a confirmat compromisul la o conferinţă de presă în Berlin, afirmând că CSU şi partidul ei, CDU, susţin înăsprirea legilor privind imigraţia în Germania. Astfel, migranţii deja înregistraţi într-o ţară din UE, adică aproape toţi, vor fi respinşi la frontierele germane începând din iulie dacă nu va fi încheiat un acord până atunci la nivel european.
Cancelarul a declarat: “Aceste negocieri nu vor fi uşoare, dar vor merita, pentru a menţine alianţa CDU - CSU. Şi, bineînţeles, pentru a face de asemenea un progres în Europa.”
“A fost o dezbatere serioasă – o dezbatere desfăşurată în ideea că noi dorim să menţinem unele părţi ale programului nostru, dar de asemenea dorim să conlucrăm cu CSU.”
“Din acest motiv am propus un compromis săptămâna trecută – compromis care mă pune sub presiune în cadrul negocierilor”.
Cancelarul german a confirmat că partenerii săi din Marea Coaliţie de guvernare vor analiza în 1 iulie negocierile de la nivel european.
De asemenea, Merkel şi-a exprimat temerile privind un potenţial “efect de domino” pe cuprinsul Uniunii Europene dacă liderii blocului nu pot ajunge la o înţelegere.
“Trebuie să controlăm imigraţia împreună cu ceilalţi membri, altfel s-ar putea ajunge la un efect de domino, care va fi de asemenea dificil şi pentru Germania”, a adăugat ea.
Merkel a purtat discuţii cu lideri europen de rang înalt, inclusiv preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.
Cei trei se vor întâlni la castelul Meseberg, la nord de Berlin, iar convorbirile privind reformele propuse pentru zona euro vor fi suspendate pentru a face loc negocierilor legate de actuala criză a imigraţiei care continuă să macine Europa.
Întâlnirea de marţi de la castel va fi urmată de summitul UE din 28-29 iunie, la Bruxelles, unde liderii UE se vor întâlni pentru a discuta despre o serie de probleme.
Imigraţia a devenit din nou subiect fierbinte în rândul statelor UE după ce Italia a refuzat să accepte în porturile sale trei ambarcaţiuni cu imigranţi, una dintre ele având la bord 629 de persoane şi fiind primită în cele din urmă în oraşul spaniol Valencia.