Cristian Mungiu invitat să facă parte din Academia de Film care acordă Oscarurile

Regizorul Cristian Mungiu este unul dintre cei 18 cineaşti menţionaţi, la mai multe categorii, să fie membru al Academiei de Arte şi Ştiinţe cinematografice, care acordă prestigioasele premii Oscar.
Regizorul român Cristian Mungiu. (Ian Gavan / Getty Images)
L.M.
30.06.2016

Alături de cineastul român au fost invitaţi să facă parte din Academia Americană de Film şi alţi regizori faimoşi, printre care turcul Nuri Bilge Ceylan, tailandezul Apichatpong Weerasethakul, chinezul Hou Hsiao-Hsien, iranianul Abbas Kiarostami şi coreeanul Park Chan-wook, a anunţat criticul român de film Mihai Fulger pe pagina sa de Facebook, citând un articol de pe The Hollywood Reporter.

Este o nouă recunoaştere a excelenţei regizorale şi scenaristice a cineastului român de 48 de ani, laureat al Palme d'Or la Festivalul de la Cannes în 2007 pentru "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" şi câştigător al premiului pentru regie la ediţia din 2016 a aceluiaşi festival, pentru "Bacalaureat".

Pentru a fi selecţionat, un nou recrut trebuie să fie susţinut de doi membri ai Academiei care apreciază că acesta "a avut realizări excepţionale" sau să fi fost nominalizat la Oscar. Acesta se alătură uneia dintre cele 17 ramuri ale Academiei care acordă faimoasele statuete.

Printre cei 683 de noi invitaţi, reprezentând circa 60 de ţări, se află 28 de câştigători ai premiilor Oscar şi 98 de nominalizaţi, informează Academia, citată de AFP.

Regizorul şi scenaristul Cristian Mungiu a câştigat trofeul Palme d'Or de la Cannes în 2007, cu filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", o dramă despre avorturile ilegale din perioada comunistă a ţării noastre. Cineastul român a revenit pe Croazetă în 2009, cu antologia de scurtmetraje "Amintiri din Epoca de Aur", care a rulat în secţiunea Un Certain Regard. Anul trecut, filmul "După dealuri", de Cristian Mungiu, a înregistrat o dublă victorie la Cannes: premiul pentru scenariu, obţinut de Mungiu, şi premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo actriţelor Cristina Flutur şi Cosmina Stratan. Cristian Mungiu a fost distins, în 2008, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler de Guvernul francez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor