Cristian Măcelaru, dirijori şi artişti de excepţie la RadiRo. Ce alţi solişti şi orchestre internaţionale vin la Bucureşti?
alte articole
6 orchestre radio de excelentă reputaţie internaţională din Europa şi Asia, 22 de dirijori şi solişti de primă clasă ai scenei muzicale vor concerta la Sala Radio din Bucureşti, într-un maraton muzical de 9 concerte în 9 zile de festival, între 23 septembrie şi 1 octombrie, a anunţat Radio România, astăzi, într-o conferinţă de presă organizată la Sala Radio.
Concertul de deschidere a Festivalului va avea loc vineri, 23 septembrie 2016, şi va fi susţinut, în premieră la RadiRo şi la Bucureşti, de un ansamblu simfonic din Asia: Orchestra Simfonică din Shenzhen, China, cu participarea pianistei Zhang Zuo şi a violonistului Gabriel Croitoru. Agenda festivalului va continua, pe 24 şi 25 septembrie, cu două concerte ale Orchestrei Simfonice Radio NRK din Norvegia, sub bagheta dirijorului Miguel Harth – Bedoya, cu participarea celei mai bine cotate trompetiste din Norvegia, Tine Thing Helseth şi a pianistului Vadym Kholodenko.
Va urma, pe 26 septembrie, primul concert al Orchestrei Naţionale Radio, cu Carmina Burana de Carl Orff, sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru, cu participarea violoncelistului Răzvan Suma, alături de cele două ansambluri corale ale Radiodifuziunii Române: Corul Academic Radio, condus de dirijorul Ciprian Ţuţu, şi Corul de Copii Radio, condus de dirijorul Voicu Popescu.
Concertul nr. 4 în sol minor pentru pian şi orchestră de Rachmaninov, în interpretarea pianistului rus Deniz Kozhukhin, face parte din programul celei de-a 5-a seri, pe 27 septembrie. Denis Kozhukhin s-a lansat în plan internaţional în 2010, când a câştigat Premiul I la Concursul Queen Elizabeth din Bruxelles, la vârsta de 23 de ani. Cu o interpretare care îmbină virtuozitatea cu inteligenţa şi maturitatea, Kozhukhin are darul rar de a stabili, aproape instantaneu, o legătură specială, prin emoţie imediată, cu publicul.
27 şi 28 septembrie vor fi două zile rezervate Orchestrei Simfonice Radio MDR din Leipzig, cea mai veche orchestră radio din Europa, care va sosi la Bucureşti alături de dirijorul – şef Kristjan Järvi, directorul de onoare al Festivalului RadiRo 2016. Pe 28 septembrie, solistul serii va fi Stefano Bollani, care va interpreta P.I.Ceaikovski şi celebra ”Rhapsody in Blue” de Gershwin. În căutare de stimuli la fiecare pas, Bollani explorează muzica trecutului, dar mai ales pe cea a prezentului, improvizând în compania unor mari artişti, ca Enrico Rava (mentorul său), Richard Galliano, Bill Frisell, Paul Motian, Chick Corea, Hamilton de Holanda.
Orchestra Naţională Radio va urca din nou pe scena Festivalului pe 30 septembrie, sub bagheta dirijorului Leo Hussain, cu participarea violonistului Alexandru Tomescu, cu lucrări din B. Britten, S. Barber şi Brahms.
Una dintre marile surprize ale prezentei ediţii este participarea, în cadrul festivalului, a celebrului violonist Gidon Kremer, care va evolua pe 29 septembrie în concertul Orchestrei Simfonice Radio ORF din Viena, sub bagheta dirijorului Cornelius Meister: un prilej extraordinar de a asculta live una dintre figurile legendare ale muzicii contemporane!
La fel de incitant se anunţă şi concertul de închidere al Festivalului, pe 1 octombrie, susţinut de BBC Concert Orchestra, care va oferi o incursiune inedită în repertoriul britanic contemporan, sub bagheta dirijorului Barry Wordworth, fost director muzical al The Royal Ballet din Londra.
Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio – RadiRo, singurul eveniment muzical din Europa dedicat în exclusivitate ansamblurilor simfonice radio- devine astfel „un veritabil hot spot - cel mai important loc de întâlnire al celor mai apreciate orchestre radio din întreaga lume, care transformă Bucureştiul într-o veritabilă capitală a muzicii clasice” – potrivit Directorului de onoare al actualei ediţii, dirijorul Kristjan Järvi, al Orchestrei Radio din Leipzig.
Programul complet al Festivalului poate fi consultat aici.
Concertele programate pe durata festivalului vor fi transmise live prin satelit cu sprijinul partenerilor din Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) şi din Uniunea Audiovizualului Asia-Pacific (ABU). Televiziunea Română va transmite în direct pe TVR2 concertul de deschidere şi va înregistra şi transmite, ulterior, toate concertele din agenda festivalului.
Mai multe informaţii pe radirofestival.ro.