Cristi Danileţ: „Păcat de munca colegilor judecători care au făcut zeci de observaţii”
alte articole
Guvernul a aprobat Codul insolvenţei, miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, nu ca proiect de lege care să intre în vigoare abia după ce ar fi fost avizat de Parlament. Pe 8 octombrie, Consiliul Superior al Magistraturii trebuia să finalizeze punctul de vedere al Direcţiei legislaţie, documentare şi contencios nr. 22707/1154/2013 referitor la proiectul de lege privind procedurile de pre-insolvenţă şi insolvenţă.
Judecătorul Cristi Danileţ, membru al CSM îşi exprimă dezamăgirea într-o postare online: "Citesc că ieri Guvernul a adoptat prin OUG aşa numitul Cod al Insolvenţei."
"Mă gândesc că nu mai are niciun rost să dăm avizul pe acest act normativ (necesar potrivit art. 38 alin.3 din Legea 317/2004) (n.r. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii avizează proiectele de acte normative ce privesc activitatea autorităţii judecătoreşti), aşa cum e programat pentru marţi pe 8 octombrie la punctul 21 al Plenului CSM.
Păcat de munca colegilor judecători din instanţe şi a secţiei de judecători a CSM care au făcut o mulţime de observaţii în ultimele două săptămâni la textul primit de la Guvern... Ei, dar nu e prima dată...," este postarea lui Cristi Danileţ.
Ministerul Justiţiei a supus codul insolvenţei dezbaterii publice
Codul insolvenţei a fost lansat de Ministerul Justiţiei, în dezbatere publică, sub forma unui proiect de lege, iar Guvernul a anunţat, înaintea şedinţei de miercuri, că pe agenda actelor normative a fost inclus şi Codul insolvenţei, tot ca proiect de lege.
Însă la finalul şedinţei de miercuri, Guvernul a anunţat că procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă au fost aprobate prin ordonanţă de urgenţă.
Înaintea şedinţei de guvern, premierul Victor Ponta a afirmat că Guvernul are probleme cu încasările la buget, în primul rând ca urmare a reorganizării ANAF, şi speră ca prin noul Cod al insolvenţei se va diminua evaziunea fiscală comisă în ultima perioadă de firme care au intrat în insolvenţă pentru a nu plăti taxele la buget.
Maria Grapini despre Codul insolvenţei
Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, consideeră că noul Cod al insolvenţei, aprobat miercuri de Guvern, limitează foarte mult insolvenţele trucate prin scurtarea perioadei de reorganizare de la 3 ani la un an.
"După noul Cod al insolvenţei evităm insolventele trucate, nu toate, dar nu vor mai fi în aceeaşi măsură. Cu anumite trucuri insolvenţa dura şi mai mult de trei ani. Când este declarată insolventă nu se mai plătesc nici datoriile istorice nici cele curente, ori să ţii trei ani în blocaj o societate care nu plăteşte nici energia, nicio taxa, nici CAS este de nesuportat pentru o economie, nu există precedent în lume", a declarat Maria Grapini.
Ministrul a mai spus că noul Cod se aplică în premieră şi societăţilor cu capital de stat şi regiilor, pentru că trebuie să existe presiune pentru eficientizarea lor.