Crin Antonescu îşi încalcă propria lege şi îl laudă pe Vulcănescu
alte articole
Iniţiator al extrem de contestatei legi 217/2015, cunoscută îndeobşte sub titulatura de "legea antilegionară", fostul lider liberal, Crin Antonescu l-a omagiat public pe Mircea Vulcănescu, faptă ce intră sub incidenţa actului normativ pe care l-a iniţiat, fiind pasibil de închisoare între 3 luni şi 3 ani, relatează flux24.ro
În încercarea de a apăra legea care a atras critici puternice din partea societăţii civile, inclusiv din partea unor istorici şi intelectuali de marcă, Antonescu a declarat, într-un interviu acordat gândul.info, că este ”un semn de precaritate intelectuală majoră” dacă cineva înţelege că prin legea 217/2015 ”ţi se interzice să citeşti Cioran” sau alţi autori care au avut afinităţi legionare.
"Sunt obişnuit cu manifestări publice de profundă precaritate intelectuală, dar chiar cu aşa ceva nu credeam că ne putem întâlni. Bineînţeles că atunci când vorbim despre Cioran, Noica, Eliade, Vulcănescu nu putem să considerăm că dominanta operei lor este legată de afinitatea temporară şi destul de redusă în timp cu mişcarea legionară. Toţi aceşti coloşi, pentru că toţi cred că recunoaştem că este vorba de vârfuri intelectuale ale culturii româneşti au o operă extrem de solidă, apreciată şi intern şi internaţional şi care nu are nicio legătură cu doctrina fascistă şi activitatea, practica politică legionară.” a declarat Antonescu.
Se ridică însă o problema: Mircea Vulcănescu este una din personalităţile ale căror nume sunt vizate de legea antilegionară şi, potrivit lui Alexandru Florian, directorul Institutului Elie Wiesel, care a asigurat "consultanţă" la elaborarea acestei legi, actul normativ îşi propune tocmai să interzică omagierea unor personalităţi precum Vulcănescu şi Nichifor Crainic:
"Nichifor Crainic are placă pusă de Academia Română cu aprobarea Primăriei pe strada Vasile Conta, Nichifor Crainic care a făcut parte din guvernarea Antonescu; mai este un bust al lui Mircea Vulcănescu în sectorul 2, fost subsecretar de stat la Ministerul de Finanţe şi condamnat pentru crime de război în baza Legii 312/1945 cu modificările ulterioare. Menţionez că legile în baza cărora au fost condamnaţi în procesele după Al Doilea Război Mondial sunt şi azi în vigoare, iar deciziile definitive sunt şi astăzi valabile. Toţi cei care le pun în discuţie minimalizează o legislaţie care a fost recunoscută de către trupele Aliate — SUA, URSS, Marea Britanie — împotriva Germaniei naziste, deci verdictele date în 1945 şi după sunt perfect legale şi astăzi şi trebuie să ţinem seama de elea declarat într-o conferinţă de presă Directorul general al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel"
Reaminitim că Parlamentul a adoptat iar preşedintele Iohannis a promulgat recent aşa numita "Lege Antilegionară" - legea 217/2015 - al cărei punct central constă în interzicerea “organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter legionar” şi în incriminarea “promovării concepţiilor legionare”, precum şi "cultul personalităţii" unor personaje legionare (sub incidenţa căreia intră şi dăramarea statuilor existente).
Adoptată la iniţiativa institutului Elie Wiesel, legea bagă la pachet, alături de fascism, legionarismul, în ciuda faptului că procesul de la Nuremberg şterge orice legătură dintre ele. Legea 217 face din elogierea legionarilor - reali sau doar etichetaţi ca atare de regimul comunist instaurat după 1944 - un act pasibil de pedeapsă.
Caz unic în Europa, legea stipulează chiar un organism – nespecificat – care să monitorizeze Internetul în vederea identificării celor care fac postări ce contravin literei (şi spiritului?) acestui act normativ.
Potrivit acestei legi, "apologia" Mişcării Legionare şi a personalităţilor acestei mişcări vor fi pedepsite cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.
"Prin promulgarea aşa-zisei Legi Antilegionare, nu mă îndoiesc că se aşează temelia unei Instituţii nemaivăzute în ţara noastră din anii stalinismului, o poliţie a gândurilor, a convingerilor, a opiniilor. Se revine, ca în anchetele securităţii, la prezumţia de vinovăţie, iar vinovaţii, chiar dacă şi-au ispăşit pedeapsa, continuă să plătească şi după moarte. De acum încolo există pericolul rescrierii istoriei noastre recente, după partitura Securităţii, care a aruncat de-a lungul existenţei ei cu eticheta „legionar” şi-n stânga şi-n dreapta", declara recent istoricul Marius Oprea, fondatorul Institutului pentru Cercetarea Crimelor Comunismului, invitat la Adevărul Live.
"Îmi exprim indignarea şi stupefacţia în faţa adoptării unei legi – aşa-numita lege anti-legionară – care instituie din nou cenzură şi adevărul unic. Consider că această lege este incompatibilă cu cercetarea istorică, care se bazează pe documente şi pe cercetare onestă, pe dezbatere argumentată, adevărul fiind întotdeauna rodul acestora şi neputând fi prestabilit. O lege care interzice memoria unor intelectuali martiri ca Mircea Vulcănescu sau Nichifor Crainic nu poate fi decât o lege scelerată şi ruşinoasă, care ne întoarce înapoi în bezna dictaturii staliniste din anii 50. Mă raliez opiniei colegilor istorici care au înţeles să denunţe caracterul aberant al acestei legi, o lege cu adevărat anti-românească.", declara recent şi istoricul Daniel Focşa.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.