La fetele bogate este mai mare riscul de a se dezvolta cancerul de piele?

(Pascal Le Segretain / Getty Images)

Un studiu recent a constatat un risc de sase ori mai mare de a se dezvolta melanomul in randul tinerelor femei si fete cu statut socio-economic mai ridicat decat al colegelor lor mai sarace. Dar, asa cum s-a demonstrat, nivelul de bogatie materiala nu este adevarata cauza a melanomului.

Melanomul este format din celulele din epiderma pielii (melanocite), din pielea normala sau nevi (alunite). Melanomul are un risc ridicat de metastaze si, prin urmare, este considerat a fi una dintre tumorile maligne ale pielii.

Dupa cum raporteaza myhealthnewsdaily.com, studiile recente, avand ca scop identificarea factorilor de risc pentru melanom, au gasit o legatura intre nivelul de bunastare sociala si probabilitatea de a face cancer. Oamenii de stiinta din San Francisco au examinat starea de sanatate a 3.800 femei cu pielea alba in California, cu varsta intre 15 si 39 de ani, care au fost diagnosticate cu melanom. Ca urmare, au descoperit ca femeile din clasele sociale superioare sunt expuse mai des la radiatii ultraviolete. In acest sens, ei au diagnosticat cu 73% mai multe cazuri de melanom.

"Statutul socio-economic este unul dintre factorii majori in diagnosticul de cancer," a declarat dr. Sheriff F. Ibraghim, profesor asistent de dermatologie la Universitatea Rochester din New York. "Femeile tinere bogate isi pot permite sa viziteze un solar sau o lunga sedere pe plaja, ceea ce face sa creasca riscul de cancer de piele."

Dar acesta nu este singurul motiv. Femeile bogate isi pot permite un nivel mai ridicat de ingrijire calificata si un diagnostic precoce. In schimb, oamenii din clasele mai putin avantajoase pot avea mai multe dificultati in a obtine consultatii medicale. Prin urmare, probabil la femeile cu venituri inalte cancerul apare mai frecvent, deoarece este dezvaluit mai frecvent.

In orice caz, incidenta de melanom in randul fetelor cu pielea alba in ultimele trei decenii s-a dublat. Radiatiile ultraviolete provoaca mutatii in aparatul genetic al celulelor. Aici se afla si pericolul aparatelor de bronzat precum si al procedurilor pentru bronzare de lunga durata, fara crema de protectie solara.