Doctorul Melanom: Stati mai mult la soare!

Cei care merg la plaja au sanse sa faca mai putine melanoame crescand timpul de expunere la soare
Cei care merg la plaja au sanse sa faca mai putine melanoame crescand timpul de expunere la soare (Nicolas Tucat / AFP / Getty Images)

Aproape ca am cazut de pe scaun cand am citit un articol de pe 24 mai, din Daily Mail: "Da! O doza de soare va poate proteja impotriva cancerului de piele" al profesorului de oncologie (specialist in cancer) Angus Dalgleish.

Dalgleish are un interes special in melanomul malign. In acest articol, el ne atrage atentia la legaturile dintre vitamina D si cancer, inclusiv legatura dintre nivelurile scazute de vitamina D si melanom.

El avertizeaza ca propaganda anti-soare cu care multi dintre noi suntem familiarizati de o mare bucata de timp, se poate sa fi condus la un deficit cronic de vitamina D. Implicatia este clara: Sfatul nostru cu privire la expunerea la soare pot contribui la cresterea incidentei cancerului, inclusiv melanom.

In aprilie, am scris despre relatia dintre lumina soarelui si melanom, si am prezentat o serie de observatii ale dermatologului Dr. Sam Shuster, inclusiv aceste fapte:

Relatia dintre melanom si latitudine este mica si inconsistenta (cu alte cuvinte, locurile mai aproape de ecuator, cu o mai mare expunere la soare nu duc neaparat la o incidenta semnificativ crescuta a melanomului malign). • Incidenta melanomului malign si moartea din aceasta cauza sunt mai mici la persoanele cu o expunere crescuta la soare (11 studii sunt citate ca dovezi pentru a sustine acest lucru). • Incidenta melanomului malign nu este redusa si poate fi crescuta prin utilizarea de protectie solara • Riscul de melanom asociat cu utilizarea de sezlonguri este "mic si inconsistent." • Inducerea melanomului malign in laborator cu ajutorul luminii ultraviolete este dificila (in contrast cu alte tipuri de cancer de piele mai putin agresive si care pot fi tratate).

Comentariile urmatoare ale lui Dalgleish pun sub semnul intrebarii sfaturile generale pe care le avem despre expunerea la soare si riscurile pe care le ridica in ceea ce priveste melanomul, in special. Ideile sale merg impotriva curentului conventional de gandire, si eu cred ca el ar trebui aplaudat pentru introducerea de obiectivitate in dezbatere.

Propaganda anti-soare cu care multi dintre noi suntem familiarizati de o mare bucata de timp, se poate sa fi condus la un deficit cronic de vitamina D

Nu il cunosc pe Angus Dalgleish personal, dar impresia mea este ca e un om cu opinii puternice si care este interesat in a oferi cele mai bune sfaturi si ingrijiri posibile pacientilor sai. De asemenea, cred ca este posibil ca el si departamentul sau sa nu primeasca fonduri de la producatorii de protectie solara.


Dr. John Briffa este un medic cu sediul la Londra si autor cu un interes special in nutritie si medicina naturista. Site-ul sau este DrBriffa.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură