17 medici dermatologi vor efectua gratuit examinări, în cadrul "Zilelor protecţiei solare"

.
. (Photos.com)

Un număr de 17 medici dermatologi din clinicile Bioderm din Bucureşti vor efectua gratuit examinări ale aluniţelor suspecte în vederea depistării de cancere cutanate, în cadrul "Zilelor protecţiei solare". Evenimentul este organizat de Centrul Medical Bioderm împreună cu Laboratoarele La Roche-Posay, în perioada 21-25 mai.

 

Totodată, pacienţii vor primi sfaturi medicale referitoare la expunerea la soare şi fotoprotecţie.

Consultaţiile se vor acorda pe bază de programare telefonică la numărul de telefon 031 9101, începând cu data de 17 mai.

În 2011, La Roche-Posay România a iniţiat un studiu privind comportamentul românilor la soare şi modul de utilizare a produselor de protecţie solară.

Studiul a relevat că 30% dintre românii intervievaţi nu folosesc niciodată produse de protecţie solară; 31% dintre românii intervievaţi folosesc produse cu factor de protecţie solară numai atunci când merg la plajă.

Studiul demonstrează că peste 50% din populaţie nu este conştientă de riscurile expunerii zilnice la razele soarelui.

Chiar dacă gradul de protecţie solară este destul de scăzut în rândul adulţilor, părinţii sunt mult mai atenţi când este vorba despre protecţia copiilor.

Studiul a demonstrat că 20% dintre copii sunt protejaţi întotdeauna de razele soarelui, iar 45% dintre aceştia folosesc deseori produse de protecţie solară.

Melanomul este un tip de cancer de piele şi are legatură directă cu expunerea la soare; este o tumoare care se dezvoltă din celulele care intervin în colorarea pielii, celulele pigmentare.

Pentru că prezintă un risc ridicat de metastazare, melanomul este cel mai periculos cancer de piele.

Vârsta medie pentru apariţia unui melanom este de 45-50 de ani, acesta fiind mai des întâlnit la femei decât la bărbaţi.

Zonele în care melanomul se manifestă cel mai frecvent sunt gambele la femei şi toracele posterior la bărbaţi.

Oricine poate să dezvolte un melanom cutanat, dar riscul este mai mare dacă este un tegument sensibil la soare: piele, ochi şi păr deschise la culoare; factori genetici: prezenţa a numeroase aluniţe (peste 100); antecedente personale sau în familie de tumori cutanate; arsuri solare grave şi repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani; obiceiul bronzării artificiale, la solar.

Un studiu clinic important desfăşurat în Australia timp de 15 ani pe un eşantion de peste 1600 de adulţi a demonstrat pentru prima dată că folosirea cu regularitate a cremelor de protecţie solară reduce riscul apariţiei melanomului.

Studiul, realizat de dr. Adele Green şi publicat în Journal of Oncology, demonstrează reducerea apariţiei melanomului, chiar şi a celor mai severe forme, la persoanele care au aplicat zilnic un produs de protecţie solară.

Campania Zilele protecţiei solare se află deja la a doua ediţie, în 2011 numărul persoanelor testate depăşind 300, cu 2 cazuri de melanom raportate şi 30 de aluniţe suspecte (nevi displazici).(