Creditorii refuză să aprobe o tranşă de 2 miliarde de euro pentru Grecia

Greciei i s-a refuzat următoarea tranşă din programul internaţional de salvare financiară, după ce miniştrii de finanţe din zona euro au declarat că Atena nu a aplicat o serie de reforme necesare, conform unui acord încheiat între cele două părţi în luna august.
Ministrul de Finanţe al Greciei, Euclid Tsakalotos în Bruxelles, 14 august 2015 (EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
10.11.2015

Miniştrii de finanţe din zona euro au declarat luni că nu vor transfera Greciei următoarea tranşă de 2 miliarde de euro din pachetul de salvare financiară (bailout), susţinând că elenii nu au reuşit să adopte reformele necesare pentru a debloca aceşti bani.

După o întâlnire cu omologii săi din zona euro la Bruxelles, ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble a declarat că Atena nu şi-a îndeplinit un număr mare de angajamente prevăzute de noul bailout în valoare de 86 miliarde de euro. El a cerut guvernului de stânga al premierului Alexis Tsipras să îşi respecte promisiunile.

Noul pachet de salvare financiară cere Atenei să reducă cheltuielile, să crească taxele şi să îşi modernizeze economia.

Deşi Grecia a făcut progrese în anumite domenii, precum preţurile minime pentru medicamente generice, măsuri fiscale echivalente pentru TVA de 23% în învăţământul privat, guvernanţa băncilor şi tratamentul creditelor cu întârziere la plată, autorităţile de la Atena şi creditorii au nevoie de mai mult timp pentru un acord referitor la toate cele 50 de reforme, au declarat sursele, conform Mediafax.

Unele dintre cele mai mari puncte de neînţelegere dintre cele două tabere sunt legate de regulile finale referitoare la protejarea locuinţei primare şi referitoare la confiscarea locuinţelor în cazul restanţelor la ratele pentru împrumuturi.

În timp ce implementarea reformelor a rămas în urmă, stânjenită parţial de alegerile anticipate desfăşurate în luna septembrie, comisarul UE pentru economie Pierre Moscovici a rămas pozitiv după întâlnirea de luni, sperând că în următoarele zile ar putea fi încheiat un acord.

De altfel, reprezentanţi ai ministerelor de finanţe din cadrul UE se vor întâlni vineri pentru a evalua rezultatul discuţiilor, au precizat doi oficiali europeni.

Situaţia din Grecia este din ce în ce mai tensionată. Ministerul Finanţelor a luat în weekend o măsură şocantă: funcţionarii publici şi pensionarii vor fi supuşi unor controale de capital şi mai stricte decât restul grecilor.

Conform planului ministerului, funcţionarii publici şi pensionarii vor putea să retragă în numerar doar o parte din salariile şi pensiile lor, 150 de euro pe săptămână, cu un total de 600 de euro pe lună – în timp ce restul va rămâne în conturile lor bancare şi vor putea fi cheltuiţi doar prin utilizarea obligatorie a cărţilor de debit sau de credit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor